Minister moet meer cijfers aan tegenstanders vliegveld geven

LELYSTAD • Wo 31 augustus 2022 | 13:43 • Woensdag 31 augustus 2022 | 13:43

Minister Henk Staghouwer moet binnen acht weken alsnog gevraagde stikstofcijfers over Lelystad Airport geven aan de actiegroep HoogOverijssel. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald in een zogenoemde tussenuitspraak. Ook moet de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een dwangsom van ruim 1400 euro betalen aan de actiegroep, die tegen de uitbreiding van het Lelystadse vliegveld strijdt. De dwangsom wordt opgelegd, omdat de minister vorig jaar niet tijdig een besluit over de verzoeken van HoogOverijssel nam.

HoogOverijssel stapte naar de hoogste bestuursrechter, omdat de stichting inzage wil in de ruwe gegevens die het RIVM gebruikt om te berekenen waar hoeveel stikstof neerslaat. HoogOverijssel denkt dat het ministerie de hoeveelheid stikstof die straks rond het uitgebreide vliegveld bij Lelystad wordt uitgestoten te rooskleurig afschildert. Om dit aan te tonen, deed de stichting een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Maar de gevraagde informatie werd niet volledig verstrekt. Ook niet nadat de rechtbank vorig jaar juni bepaalde dat de minister de gegevens moest verstrekken.

De actiegroep kreeg overigens wel allerlei documenten van het ministerie. Maar uitgerekend enkele bestanden waarmee HoogOverijssel haar gelijk denkt te kunnen aantonen, ontbreken nog. Het gaat om de invoergegevens, waarmee de uitkomsten van een stikstof-onderzoek kunnen worden gecontroleerd.

De Raad van State gaat over acht weken bekijken of de minister alsnog de gevraagde stukken heeft overlegd. Daarna volgt een einduitspraak.

Er loopt overigens inmiddels ook een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijk gesjoemel met de stikstofcijfers rond Lelystad Airport. Dat gebeurde nadat HoogOverijssel aangifte had gedaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel