Veiligheidsregio: "Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt"

FLEVOLAND • Za 3 september 2022 | 17:54 • Zaterdag 3 september 2022 | 17:54

"Zoiets als dit, is zo extreem, dit hebben we nog nooit meegemaakt," zegt Ronald van der Brink van de Veiligheidsregio Flevoland over de grote stroomstoring vrijdagmiddag. De brandweer en politie rukten massaal uit. Volgens Van der Brink was het vooral ingewikkeld omdat het probleem zich niet op één plek bevond.

Er kwam hulp vanuit verschillende kanten. "Doordat er zoveel meldingen waren van brandjes en stroomuitval zijn er verschillende korpsen in Flevoland gealarmeerd. Maar ook IJsselland en Friesland voor waterwagens, want middenin Flevoland heb je geen water natuurlijk. Een paar honderd man liep er zo."

De veiligheidsregio heeft zich in de eerste plaats ingezet voor de veiligheid van de mensen die in de trein zaten en die op de weg reden. "Daarvoor is de A6 afgesloten. En we hebben de brand rondom de trein geblust en de mensen uit de trein gehaald."

Gevaarlijk
Volgens Van der Brink waren er ook meerdere bermbrandjes ontstaan. "Het is overal zo gortdroog, het minste geringste vonkje maakte al een bermbrandje." Doordat er zo veel spanning op de stroomkabels stond, werden ze langer en gingen ze steeds meer zakken. Dat maakte de situatie extra gevaarlijk: "Je zag ze gewoon echt vonken en roken, dan hoeft er maar iets op de grond te komen en dan heb je een brandje."

Om de polder heen
Omdat water en elektriciteit een gevaarlijke combinatie is, moest er uiterst voorzichtig worden omgegaan met blussen. Uit voorzorg werd de A6 afgesloten omdat daar ook stroomkabels overheen lopen. Door de veiligheidsregio werd een zogenoemd verkeerscirculatieplan gemaakt. "Normaal gesproken in één plaats is dat wel makkelijk te doen, maar nu betrof het de hele polder. Mensen moesten helemaal om de polder heen."

Blij
De situatie voelde eventjes als chaotisch voor Van der Brink. "Maar dan zie je weer waar je met elkaar voor oefent en kun je van elkaars expertise gebruik maken. En streef je met elkaar naar hetzelfde doel. De brandweerman is blij met hoe het uiteindelijk is afgelopen. "Het had veel erger af kunnen lopen. Als echt die kabels op de snelweg terecht waren gekomen en er auto's overheen waren gereden, dan heb je een heel ander beeld. Maar dat is gelukkig niet gebeurd."

Schade
De gevolgen van de stroomstoring worden steeds duidelijker. De schade aan de spoorinfrastructuur tussen Dronten en Lelystad is zo groot, dat daar ten minste tot 15 september geen treinverkeer mogelijk is. De stroomstoring heeft ook tot schade geleid bij particulieren.

Ook de windmolens van Windpark Zeewolde vielen stil als gevolg van de stroomstoring. Die zijn niet kapot, maar moeten één voor één weer aangezet worden. Een woordvoerder van netbeheerder TenneT laat weten dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar het falen van het veiligheidssysteem.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel