Schade stroomstoring kan gemeld worden bij Liander en TenneT

FLEVOLAND • Zo 4 september 2022 | 12:35 • Zondag 4 september 2022 | 12:35

Mensen of bedrijven die denken schade te hebben opgelopen door de stroomstoring van afgelopen vrijdag kunnen dit melden bij netbeheerders Liander en TenneT.

Voor particulieren geldt dat ze dit kunnen doen bij Liander. Het is nog niet duidelijk of ze aanspraak maken op een vergoeding. Die balans wordt later opgemaakt, zegt een woordvoerder. "In alle gevallen kun je een claim sturen. Dan zijn er verschillende scenario's mogelijk." Het is nog niet bekend hoeveel meldingen er al zijn gedaan sinds vrijdag.

Bedrijven kunnen zich ook melden bij Liander. Alleen enkele grote aansluitingen die een directe aansluiting op het hoogspanningsnet hebben bij TenneT, kunnen zich melden bij hen. "Bedrijven die een claim willen indienen, kunnen dat doen via ons Customer Care Center", meldt een woordvoerder. Als klachten per ongeluk bij de verkeerde netbeheerder worden ingediend, stuurt TenneT ze door. Ook hier is het nog niet duidelijk wat er met de claims gaat gebeuren.

Online veel meldingen schade
Op sociale media en bij Omroep Flevoland worden veel meldingen gedaan van mensen die schade hebben opgelopen. Zo schrijft Sylvia: "Bij ons heeft de afzuigkap het begeven." Jessica meldt: "CV deed niets meer. Dus geen warm water. Gelukkig kunnen maken door een zekering te vervangen." Ook Martijn heeft schade: "Hier ook een kookplaat ermee opgehouden" en Sharina: "Koelkast en afzuigkap zijn stuk." Piet mailt ons dat zelfs de bellen bij voordeuren in Swifterbant het hebben begeven.

Janneke uit Dronten deelt een foto en schrijft daarbij: "Hier ging het bij de tussenmeter van de zonnepanelen niet helemaal lekker."

Hilbert Buist uit Dronten deelt ook een foto: "Regelkast zonneboiler kortsluiting en kaduuk."

Kortsluiting en een brand
De stroomstoring die vrijdagmiddag een groot deel van Flevoland trof, ontstond volgens de netbeheerder door een kortsluiting en een brand die daarop volgde bij het hoogspanningsstation in Lelystad. Hier werd op dat moment gewerkt. Bij zo'n storing hoort de stroom automatisch van de kabels te gaan, maar het beveiligingssysteem werkte niet. Het gevolg was dat de hoogspanningskabels oververhit raakten, gingen uitzetten en op sommige plekken tot op de grond kwamen te hangen. Omdat het veiligheidssysteem niet werkte, brak er ook brand uit op een hoogspanningsstation in Dronten.

Ook op het spoor en bij sommige hoogspanningskabels is veel schade. Bij ProRail denken ze minstens tot 15 september bezig te zijn met herstelwerkzaamheden, al denkt regiodirecteur Homan dat het nog een behoorlijke tijd langer gaat duren voordat er weer treinen gaan rijden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel