Liander: 'Kapotte apparatuur mogelijk door vrijkomende hoogspanning'

FLEVOLAND • Ma 5 september 2022 | 16:02 • Maandag 5 september 2022 | 16:02

De vrijgekomen hoogspanning bij de stroomstoring van afgelopen vrijdag is vermoedelijk via de grond naar Flevolandse huishoudens geleid. Dat zegt Liander. Dat zou ervoor gezorgd kunnen hebben dat apparatuur bij mensen thuis kapot is gegaan. Onderzoek moet dat uitwijzen. De netbeheerder kijkt onder meer of er een piek in de stroomvoorziening is geweest.

Liander heeft na de stroomstoring in Flevoland tientallen telefoontjes binnengekregen over kapotte apparatuur. Volgens een woordvoerder komen er altijd veel schademeldingen binnen na een storing. Vooral oudere apparatuur valt in meldingen op. Deze apparaten kunnen minder tegen een stootje, aldus de woordvoerder.

Hoogspanning maakte de stroomstoring van afgelopen vrijdag uitzonderlijk, zegt Liander. De netbeheerder vergelijkt de storing van afgelopen vrijdag met een blikseminslag. De energie gaat naar de aarde toe en het zou kunnen dat die dus via het elektriciteitsnet of leidingen naar huishoudens ging.

Particulieren die schade denken te hebben ondervonden door de stroomstoring kunnen contact opnemen met Liander.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel