Porteum schorst twee tieners die verdacht worden van poging tot doodslag

LELYSTAD • Ma 12 september 2022 | 12:34 • Maandag 12 september 2022 | 12:34

De twee leerlingen van Porteum in Lelystad die vorige week zijn aangehouden voor een vechtpartij, zijn ook geschorst door de school. De jongens van 12 en 14 worden verdacht van poging tot doodslag.

De vechtpartij was dinsdag op de VMBO-afdeling. "Op basis van eigen videobeelden is er eerst één leerling geschorst en uiteindelijk twee. Terwijl wij ons beraden op de toekomst van deze leerlingen op Porteum", aldus woordvoerder Rhody Matthijs. Of dat betekent dat de leerlingen mogelijk niet meer terugkomen op de school, is nog niet bekend zegt hij: "Daar beraden wij ons nog op."

Volgens Matthijs is de getroffen leerling inmiddels weer op school en gaat het goed met hem. Tussen de twee geschorste leerlingen en het slachtoffer heeft een gesprek plaatsgevonden. "Daar is het tussen hen uitgesproken. Aan het eind van dit gesprek hebben ze allemaal hun verantwoordelijkheid erkend."

Brief aan ouders en verzorgenden
Na de vechtpartij gingen er beelden rond op sociale media. Daarop is te zien hoe een jongen iemand tegen de grond werkt en op hem in blijft slaan. Ook wordt het slachtoffer tegen zijn hoofd geschopt. Andere kinderen staan eromheen en filmen het. Naar aanleiding van deze video hebben tientallen ouders contact opgenomen met de school.

De school heeft daarop een brief aan ouders en verzorgenden van leerlingen verspreid. Ook maandag hebben ouders weer een brief ontvangen. Daarin staat dat de twee kinderen geschorst zijn en dat het naar omstandigheden goed gaat met de getroffen leerling.

Matthijs laat weten dat Porteum in gesprek gaat met leerlingen over het incident en ook over het filmen ervan. "Deze week krijgen ze ook een social media training en leren ze dat het strafbaar is om dit te delen."

Petitie door bezorgde ouder
Online is ook petitie verschenen van een bezorgde ouder. Zij roept de directie van Porteum op om voor een veilig leer- en leefklimaat op de school te zorgen.

Volgens de initiatiefnemer van de petitie lopen leerlingen gevaar op de school. "Ondanks een jaar ervaring met vele gevechten, steekpartijen en onveilige situaties heeft de directie nog geen passende oplossing", schrijft ze bij de petitie. Die is maandagochtend ruim 170 keer ondertekend.

De bezorgde ouder verzoekt de directie om beveiliging op de school te laten komen en passende straffen te bedenken voor de leerlingen. Als al die verzoeken niet mogelijk zijn, wil ze dat de school wordt gesloten en dat de scholen die zijn samengegaan in de campus weer heropend worden.

De woordvoerder van de school zegt dat Porteum graag in gesprek gaat met deze ouder om over haar zorgen te praten, maar dat het nog niet is gelukt om in contact te komen. "Er staan wel een aantal dingen bij de petitie die niet kloppen. Dat er bijvoorbeeld geen consequenties zijn en dat er geen beveiliging is." Volgens Matthijs zijn er stewards, toezichthouders en hangen er camera's in de school.

Onrustig eerste jaar
De onderwijscampus werd een jaar geleden in gebruik genomen en kreeg onvoldoendes van de Onderwijsinspectie. Die concludeerde dat de slechte kwaliteit van het onderwijs met name te wijten was aan het bestuur. Schoolbestuurder Barry Lommen stapte in juli op. Volgens de Raad van Toezicht van de school speelde het rapport van de inspectie mee in die beslissing. Ook zegde de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) van de school het vertrouwen in Lommen op. Hij is vervangen door een interim-bestuurder die ten minste een jaar de school gaat besturen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel