Reizigers wachten uren op bus tussen Lelystad en Dronten: "Dit kun je mensen niet aandoen"

FLEVOLAND • Do 15 september 2022 | 23:02 • Donderdag 15 september 2022 | 23:02

Treinreizigers hebben donderdagavond uren op de stations in Lelystad en Dronten moeten wachten op een bus. Elk half uur zou er een moeten vertrekken tussen de stations omdat daar vanwege de stroomstoring geen treinen rijden, maar die bussen kwamen niet. Sommige mensen hebben 2,5 uur staan wachten. Voor een reis die maar 20 minuten duurt. De situatie vrijdag is nog erger. Dan rijden er bijna helemaal geen bussen, waarschuwt de NS.

"Ik sta hier vanaf 19:10 uur te wachten," vertelt een oudere mevrouw om 21:15 uur. "Ik vind het vreselijk dat ze dit mensen aandoen. Laat ze dan gewoon zeggen: er zijn geen bussen, dan zoek je een andere route. En het is niet de eerste keer, zaterdag was het ook zo." Volgens haar werd er elk half uur gezegd dat er een bus zou komen, maar kwam die maar niet.

"Er is hier ook geen medewerker van de NS die ons iets vertelt. Alleen iemand van de parkeerdienst, die krijgt alles over zich heen. Ik snap dit niet." Ze maakt zich ook zorgen over het in de toekomst geregeld gaat worden. "Gaat dit nog zo tot december? Ik ben alleen, ik durf al niet in het donker te fietsen. Ik vind het echt heel naar."

Uiteindelijk komt er dan om 21:30 uur een bus. De geïrriteerde buschauffeur snauwt mensen toe dat ze hun tassen en rugzak in de bagageruimte moeten laten." Bagage onderin! Is ook voor jullie veiligheid, dat je het weet," roept hij.

Op het station van Dronten is ook lang geen bus te bekennen. Daar proberen mensen een taxi te regelen of een lift naar huis. Sommigen nemen meerdere mensen mee.

Een mevrouw geeft aan dat ze al anderhalf uur staat te wachten: "Er wordt telkens gezegd er komt een bus, maar die is er niet." Ze werkt in Zwolle en woont in Almere. Ze moet dus elke dag over dit traject. "Ik kom te laat op mijn werk, ik kom laat aan bij mijn zoontje die op de opvang zit. Dat betekent dat er ook personeel langer op de opvang moet blijven. En voor mij is het ook gewoon vervelend, want je bent gewoon veel langer onderweg dan nodig."

Rond 21:45 uur verschijnt er ook een bus in Dronten. Opgelucht stappen de reizigers in. De chauffeur op de deze bus klinkt vriendelijk en biedt zijn excuses aan: "Bedankt voor het wachten. Sorry voor de overlast en nog een fijne avond."


NS: geen buschauffeurs beschikbaar
Volgens een woordvoerder van NS zijn er te weinig bussen en buschauffeurs beschikbaar bij de touringcarbedrijven die worden ingehuurd. "We hebben op de reisplanner van NS aangegeven dat er maar beperkt bussen rijden. Dat het vanavond zo lang heeft moeten duren vinden wij ook supervervelend. Maar het is overmacht. We kunnen ook niet melden dat er op een bepaald moment geen bus komt, omdat we het gewoonweg niet weten."

Normaal gesproken zet de NS bussen in bij werkzaamheden of kortdurende calamiteiten. De werkzaamheden zijn weken en soms maanden van te voren bekend. "Dan zijn we ervan verzekerd dat het geregeld is." De grote stroomstoring van 2 september gooit alles door de war." Maar het kan nog erger zegt de woordvoerder: "Vrijdag rijden er door het tekort aan chauffeurs bijna helemaal geen bussen. Zoek alternatief vervoer", besluit hij, maar dat zal gezien de landelijke staking van buschauffeurs niet eenvoudig zijn.

De problemen houden zeer waarschijnlijk ook nog even aan. De verstoring van het treinverkeer tussen Lelystad en Dronten gaat nog zeker drie maanden duren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel