Overgebleven Floriade-planten waarschijnlijk gratis op te halen 

ALMERE • Vr 23 september 2022 | 0:30 • Vrijdag 23 september 2022 | 0:30

Planten die na afloop van de Floriade overblijven, kunnen waarschijnlijk gratis worden afgehaald door Almeerders. Het gaat dan om bloemen en struiken op kavels waar woningen gebouwd worden.

Het idee werd donderdagavond tijdens de Politieke Markt uit de doeken gedaan door wethouder Julius Lindenbergh. Het plan maakt onderdeel uit van de voorstellen die de Floriade BV heeft voor de afbouw van het evenement. Na zondag 9 oktober is de tuinbouwtentoonstelling afgelopen.

"Ik hou een slag om de arm, want er wordt nog over gesproken. Maar het is wel waar over nagedacht wordt", zo zegt Lindenbergh. "Het Floriadeterrein bestaat uit het arboretum, waar de grote bomen met daaromheen bloemen staan. Die blijven in de woonwijk achter. Maar binnen dat terrein, op de kavels waar de woningen komen, daar staan ook vaak planten. Het gaat om die planten."

Floriade valt opnieuw duurder uit
De wethouder had tegelijkertijd ook minder leuk nieuws voor de inwoners van de stad. De Floriade valt namelijk weer duurder uit. De afbouw van het evenement gaat niet lukken met de 1 miljoen euro die hiervoor is gereserveerd. Er moet nog zo'n 600.000 tot 900.000 euro bij. Het totale verlies van de gemeente ligt op dit moment al boven de 85 miljoen.

Race tegen de klok
Met projectontwikkelaar Weerwater CV is afgesproken dat een groot gedeelte van het Floriadeterrein op 21 december leeg opgeleverd moet worden. Voor een klein aantal kavels geldt een latere deadline. "Waar bijvoorbeeld de kabelbaan of grote kas staat. Dat duurt gewoon wat langer", legt Lindenberg uit.

Ondertussen is nog volkomen onduidelijk wanneer de woningbouw daadwerkelijk gaat beginnen. De gemeente en Weerwater CV zijn het over verschillende zaken nog niet eens, waardoor de start nog wel eens maanden op zich kan laten wachten.

Het onderwerp was op de agenda van de Politieke Markt gezet door de eenmansfractie van DENK. Raadslid Hassan Buyatui gaf aan te vrezen voor schadeclaims als de kavels niet op tijd worden opgeleverd. Het volledige afbouwplan van de Floriade BV wordt de komende tijd door de gemeente bestudeerd. Dan moet ook duidelijk worden hoe groot de extra tegenvaller precies is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel