Burgemeester zou China-dag bij Floriade sowieso missen

ALMERE • Wo 28 september 2022 | 16:45 • Woensdag 28 september 2022 | 16:45

Waarnemend burgemeester Ank Bijleveld is donderdag niet aanwezig op de China-dag van de Floriade. De burgemeester heeft een andere afspraak. "Het is nooit het plan geweest dat zij aanwezig zou zijn", aldus haar woordvoerder. De burgemeester heeft een afspraak elders. Dat haar aanwezigheid wel op de website van de Floriade is aangekondigd, is een fout geweest.

Bij veel 'landendagen' op de Floriade is een vertegenwoordiger van de gemeente Almere aanwezig geweest. De Chinese delegatie die donderdag te gast is wordt nu ontvangen door commissaris van de Koning Leen Verbeek. De woordvoerder van de burgemeester laat weten dat hij "morgen protocollair ook namens Almere aanwezig zal zijn". Er wordt geen vervanger uit het college gestuurd.

Brief van Oeigoeren
De Oeigoerse gemeenschap in Nederland heeft woensdag - in besloten kring - een brief aan Bijleveld aangeboden waarin gevraagd werd om weg te blijven op de China-dag, of om een statement te maken. Bijleveld heeft bij die overhandiging een kort gesprek gehad met de aanbieders.

De brief is mede ondertekend door zes Almeerse politieke partijen en het burgercollectief FloriadeAnders. Volgens de woordvoerder van de burgemeester heeft de oproep geen enkele rol gespeeld bij het wegblijven van de burgemeester op China-dag.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel