Politiek verdeeld over plannen rondom Kasteel Almere

ALMERE • Vr 30 september 2022 | 18:23 • Vrijdag 30 september 2022 | 18:23

Meerdere fracties in de Almeerse gemeenteraad zeggen kritisch te zijn op de plannen voor woningbouw in en rondom Kasteel Almere. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland. De partijen willen eerst meer informatie hebben voordat ze willen instemmen met een wijziging van het bestemmingsplan. GroenLinks stemt in elk geval tegen: de partij vindt dat recreatie de prioriteit moet krijgen.

De partijen AP/OPA en Respect!Almere zijn het meest positief over het plan voor de bouw van 850 woningen in en rondom het kasteel. Johan de Leeuw (AP/OPA) is lyrisch. Volgens hem had het plan tien jaar eerder wel uitgevoerd mogen worden. Ook René Eekhuis van Respect!Almere is positief. "Woningbouw is prima", zegt hij. "Meerdere partijen zeggen dat het vroeger voor een euro is verkocht en dat een partij nu winst kan maken. Nu zijn we twintig jaar verder en op een gegeven moment moet je zeggen: je moet er wat mee."

Vijf partijen: 'Meer informatie is gewenst'
Ook de PVV en ChristenUnie zien woningen bij het kasteel wel zitten. De partijen zeggen daar al langer voor te pleiten. Toch is de PVV ook kritisch. "Het is voor een habbekrats naar Gravin BV gegaan", zegt fractievoorzitter Toon van Dijk. "Wat is er in de contracten tussen Gravin en BPD afgesproken? Daar gaan wij technische vragen over stellen. De gemeente mag niet aan het kortste eind trekken." De ChristenUnie, CDA, Forum voor Democratie en de Partij voor de Dieren zeggen eerst meer informatie te willen hebben om een oordeel te kunnen vellen. De PvdD laat weten altijd te zullen strijden voor groen in de stad.

GL en LA: 'Niet zwichten onder druk van woningnood'
GroenLinks zegt tegen een wijziging van het bestemmingsplan voor het kasteel te stemmen. Fractievoorzitter Jaap Steenkamer vindt dat de geplande woningbouw vooral goed is voor de nieuwe eigenaar van het kasteel, BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling. Volgens hem moet voorkomen worden dat onder druk van woningnood een toezegging wordt gedaan. Dat is ook iets waar Leefbaar Almere zich zorgen over maakt. Die partij laat weten niet zomaar bij het kruisje te tekenen. "De vraag is of dit het goede is", aldus de fractie. Leefbaar Almere ziet liever dat eerst het centrum van de stad vol- en afgebouwd wordt.

Van de zestien partijen in de Almeerse gemeenteraad konden tot dusver negen fracties reageren. 50Plus, BIJ1, DENK, D66, PvdA, SP en VVD waren nog niet bereikbaar voor commentaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel