Kasteel Almere onder voorbehoud verkocht, plannen voor woningbouw

ALMERE • Do 29 september 2022 | 19:27 • Donderdag 29 september 2022 | 19:27

Kasteel Almere is onder voorbehoud verkocht. De huidige eigenaar Gravin B.V. heeft de ruïne langs de A6 na zeventien jaar verkocht aan BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, een onderdeel van de Rabobank.

De gebiedsontwikkelaar wil samen met partner Van Rhijn Projectontwikkeling op het terrein woningen gaan realiseren, zowel in als rond het kasteel. De ontbindende voorwaarde in het koopcontract is dat de gemeente Almere het bestemmingsplan voor het gebied wijzigt, want nu is woningbouw daar nog niet toegestaan. Zowel Gravin B.V. als BPD willen niet bekendmaken voor hoeveel euro het kasteel is verkocht.

Tweeëntwintig jaar geleden ging de eerste paal van het kasteel de grond in maar de bouw is nooit voltooid. BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling wil daar verandering in brengen. Als de gemeente akkoord gaat met de plannen voor een nieuwe wijk, willen BPD en Van Rhijn aan de slag met de bouw van ongeveer 850 woningen.

De gemeente Almere heeft in het verleden woningbouw op het terrein afgewezen, maar laat weten in gesprek te gaan met de ontwikkelaar. “Het bestemmingsplan is 20 jaar oud, de kans is groot dat er iets gaat veranderden”, laat een woordvoerder weten in een reactie aan 1Almere.

Van koop tot aan sociale huur
Volgens ontwikkelingsmanager Dick Boekhout moet het een hele nieuwe wijk worden waar Almeerders trots op kunnen zijn. “We willen in het kasteel woningen gaan realiseren. Ook op het omliggende terrein is er genoeg plaats voor nieuwe huizen. Ook zien we graag horeca op deze locatie”, aldus Boekhout. Het gaat volgens hem om woningen in verschillende segmenten, zoals koopwoningen, zorgwoningen, huurwoningen in de vrije sector en sociale huurwoningen.

“Voor nu is het nog heel veel gesprekken voeren. Wij hebben inmiddels ook al contact met lokale woningcorporaties”, zegt Boekhout. Hoe de nieuwe wijk er straks uit komt te zien is nog niet bekend. “Het kasteel moet de identiteit zijn van deze nieuwe wijk. Het wordt geen kopie zoals in eerste instantie was bedacht, maar eentje van deze tijd, die past bij de stad.”

Het kasteel zou toch een hotel worden?
Het kasteel was een idee van oud-wethouder Cees van Bemmel. Het was uiteindelijk projectontwikkelaar Tijs Blom die er mee aan de slag ging. Er moest een kasteel komen dat een kopie was van Kasteel Jemeppe in de Belgische Ardennen. Een met torens, een slotgracht, fonteinen, een doolhof en een oprijlaan. In het hoofdgebouw moest een hotel komen met een restaurant, conferentiezalen en een enorm landgoed. Volgens Blom een perfecte locatie voor bruiloften.

Rabobank affaire
Na twee jaar werd de bouw al stilgelegd vanwege financiële problemen. De directeur van Rabobank Eemnes bleek eigenhandig een royale lening te hebben verleend aan zijn goede vriend Blom. In de periode dat hij zich moest verantwoorden bij Rabobank Nederland, verongelukte de directeur in een auto-ongeluk. Blom ging failliet en de Rabobank kreeg het kasteel daardoor in handen. Om een deel van het geld terug te krijgen verkocht de bank het kasteel op een executieveiling. Maar pogingen om nieuwe geïnteresseerden te vinden mislukten. Dus kocht de Rabobank zelf het kasteel terug.

Voorlopig geen woningbouw toegestaan
In 2005 is daar dan eindelijk een nieuwe geïnteresseerde. Gravin B.V. wil het kasteel afbouwen en woningen op het terrein zetten om zo het kasteel rendabel te maken. Maar de gemeente Almere wijst die plannen af. In het bestemmingsplan staat namelijk dat het groene karakter van de omgeving niet mag worden aangetast.

Daarnaast is er nog een ander probleem wanneer woningbouw toegestaan zal worden rondom het kasteel. De grond is jaren geleden voor tien gulden per vierkante meter verkocht, omdat er bij het kasteel onder meer publieke kasteeltuinen zouden worden gerealiseerd. Wanneer er woningen worden gebouwd is de grond ineens veel meer geld waard.

Rond 2011 wordt het kasteel nog genoemd als mogelijke locatie voor de Floriade. In 2015 zijn er plannen om het kasteel het middelpunt te maken van het pretpark WitchWorld, maar ook die plannen gaan niet door. Sindsdien is Gravin B.V. op zoek naar een andere koper. Nu gaat BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling de gok wagen.

Het gehele perceel inclusief kasteel is verkocht. Als de gemeente toestemming geeft voor een bestemmingsplanwijziging, kan er naar jaren eindelijk schot in de zaak komen. Maar volgens Boekhout gaan de voorbereidingsgesprekken ook nog zeker een jaar duren. “We hopen eind 2024 met de bouw te kunnen starten.”

Dit verhaal is gemaakt door verslaggever Roosanne Middelhuis. Zij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen over Almere. Voor tips: roosanne.middelhuis@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel