Remkes: 500 tot 600 'piekbelasters' zouden binnen een jaar moeten stoppen

FLEVOLAND • Wo 5 oktober 2022 | 13:15 • Woensdag 5 oktober 2022 | 13:15

Zo'n 500 tot 600 veehouders en bedrijven in Nederland zouden binnen een jaar moeten stoppen met hun bedrijf. Dit om de uitstoot van stikstof zo snel mogelijk substantieel terug te brengen. Dat is de belangrijkste aanbeveling van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Hoeveel Flevolandse bedrijven mogelijk de deuren moeten sluiten is onbekend.

In de praktijk zou het tot de gedwongen uitkoop van boeren kunnen leiden, zegt Remkes. Als deze veehouders (al dan niet gedwongen) stoppen, zouden ze een flinke zak geld mee moeten krijgen, aldus de bemiddelaar. Tot nu toe is het beleid geweest om boeren zo veel mogelijk op vrijwillige basis te laten stoppen.

Welke bedrijven moeten sluiten?
Volgens Remkes gaat het om de de zogenoemde piekbelasters, de veehouderijen met een hoge uitstoot in de buurt van kwetsbare natuurgebieden. Ook kunnen er andere bedrijven bijzitten die veel stikstof uitstoten. Hoeveel dat er in Flevoland zijn is nog niet duidelijk.

Tussen 2025 en 2028 moeten al flinke stappen zijn gezet om op dat moment te kunnen zien of het stikstofdoel van 2030 gehaald wordt. In dat jaar moet de stikstofuitstoot in Nederland gehalveerd zijn. Remkes tornt niet aan 2030.

Wat was de opdracht van Remkes?
Johan Remkes heeft de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met de agrarische sector en bestuurders. Dit nadat er grote onrust en woede waren ontstaan onder boeren over de plannen van het kabinet om de stikstofuitstoot terug te brengen. Vooral het stikstofkaartje van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) viel slecht bij de boeren.

De gewraakte stikstofkaart

Voor sommige Flevolandse gebieden stond 47 procent stikstofreductie ingetekend. Dat zorgde voor onvrede onder boeren, maar ook bij gedeputeerde Harold Hofstra. Remkes wil van die kaart af en pleit nu voor regionale kaarten. Het is onderdeel van zijn rapport waarin 25 aanbevelingen staan.

'Deel Nederland op in zones'
Hij pleit voor het indelen van Nederland in vier zones. Remkes denkt aan rode, oranje, gele en groene zones, schrijft NRC. In rode gebieden zou intensieve, geclusterde landbouw moeten plaatsvinden, bedoeld voor met name exportproducten. In oranje gebieden met gevoelige natuur is volgens Remkes alleen natuurvriendelijke landbouw mogelijk. Volgens de oud-minister moeten duurzame producten uit die oranje gebieden rendabel worden gemaakt door supermarkten er subsidie voor te geven.

In gele en groene zones is in de ogen van Remkes alleen ruimte voor kleinschalige biologische landbouw, in combinatie met natuurbeheer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel