Minister neemt batterij voor duurzame energie officieel in gebruik

LELYSTAD • Do 6 oktober 2022 | 15:31 • Donderdag 6 oktober 2022 | 15:31

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten heeft donderdagmiddag in Lelystad een grote batterij voor duurzame energie officieel ingeschakeld. De GIGA Buffalo-batterij is geplaatst op een perceel aan de Runderweg, op dezelfde plek waar eerder al de kleinere Rhino-batterij in gebruik werd genomen. De nieuwe batterij zal voor langere tijd door energieleverancier Eneco worden gehuurd.

In de grote accu's van het bedrijf GIGA Storage kan door windmolens of zonnepanelen opgewekte stroom worden opgeslagen. Dat is handig op dagen wanneer het hard waait of wanneer de zon fel is. De opgeslagen elektriciteit kan vervolgens weer naar het stroomnet worden afgevoerd op dagen waarop er minder zon of wind is.

Door grote accu's in te zetten, kan de toestroom van duurzame energie naar het elektriciteitsnet beter worden gereguleerd en zijn er minder grote pieken in het aanbod van elektriciteit. Doordat de pieken beperkt worden, hoeven kolen- en gascentrales minder vaak bij te springen en kunnen op termijn weer meer leveranciers en afnemers op het stroomnet worden aangesloten.

Verwacht wordt dat de accu's in de toekomst in Flevoland en daarbuiten op grotere schaal worden ingezet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel