Weinig zorgen bij buurtbewoners over reeks incidenten Oostvaarderskliniek

ALMERE • Zo 9 oktober 2022 | 13:49 • Zondag 9 oktober 2022 | 13:49

Onder bewoners van de Stripheldenbuurt in Almere lijkt weinig onrust te zijn over de incidenten binnen de Oostvaarderskliniek, de tbs-instelling aan de rand van hun wijk. Dat bleek tijdens een open avond die zaterdag werd gehouden. Bewoners kregen een rondleiding en konden vragen stellen aan de patiënten.

Naar schatting waren er zo'n tachtig geïnteresseerden die op de open avond afkwamen. "Ik kom uit de buurt en ik was benieuwd", zegt één van hen. "Al die negatieve pers die naar buiten is gekomen, ik dacht gewoon voor mezelf even kijken."

Machtsmisbruik, angstcultuur en discriminatie
De Oostvaarderskliniek kwam de afgelopen weken veel in het nieuws door verschillende incidenten die aan het licht kwamen. Volgens oud-medewerkers zijn intimidaties en relaties tussen medewerkers en patiënten aan de orde van de dag. Hier werd op de open avond ook over gesproken, vertelt een buurtbewoner. "Maar niet alle 'ins en outs'. Maar er werd wel over gesproken. Ik denk dat dit soort dingen overal kunnen gebeuren."

Een vrouw die ook aanwezig was, is het hiermee eens. "We hadden ons al twee maanden geleden aangemeld. We blijven er vertrouwen in hebben." De vrouw heeft niet het idee dat buurtbewoners zich zorgen maken. "Ik heb niet de indruk dat mijn buren daar verder last van hebben."

Petitie
Toch zijn er ook bewoners die zich wel zorgen maken. Khaled Khater vertegenwoordigt de Werkgroep Bewoners Stripheldenbuurt. Hij ziet dat een petitie tegen de uitbreidingsplannen van de kliniek die voor de zomer werd geopend, weer door meer mensen wordt ondertekend: "Eigenlijk door de commotie vorige week zien we dat die petitie ook weer aanslaat. Op een gegeven moment stopt dat ook weer. We zitten op dit moment op zevenhonderd Almeerders die tegen de uitbreiding van deze kliniek zijn."

Ook werd bekendgemaakt dat Cees Niessen voor twaalf weken als de nieuwe directeur van de kliniek is aangesteld. Niessen was eerder onder meer vestigingsdirecteur van de gevangenis in Alphen aan den Rijn en Sittard. Oud-directeur Hendrik Jan van der Lugt stapte anderhalve week geleden op.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel