'Eerste kavels Port of Urk nog dit jaar op de markt'

URK • Wo 12 oktober 2022 | 6:15 • Woensdag 12 oktober 2022 | 6:15

De gemeente Urk zet alles op alles om nog dit jaar de eerste kavels van de nieuw te bouwen Port of Urk op de markt te brengen. Dat zei projectleider Janko Lolkema dinsdagavond bij een bijeenkomst waar ondernemers werden bijgepraat over de aanleg van de buitendijkse maritieme servicehaven en het binnendijkse bedrijventerrein.

Onlangs besloot de Raad van State dat de maritieme servicehaven, het buitendijkse deel van de Port of Urk, definitief mag worden aangelegd. Die uitspraak betekent voor de gemeente vol gas. "Het komende jaar zullen we de gronden bouwrijp gaan maken. En dan kunnen de ondernemers plannen gaan maken om vanaf november 2023 te gaan bouwen", zegt Lolkema. "De bedrijven zullen eerst een bouwbedrijf moeten vinden. En ze moeten ook hun bouwplannen op orde hebben. Daar gaat ook wat tijd overheen."

Ondernemers enthousiast
Ondernemers op de bijeenkomst zijn enthousiast over de plannen. Er bestaat al lange tijd vraag naar extra ruimte om te ondernemen. "Er is eindelijk beweging", zegt één van hen. "We hebben allemaal ambitieuze plannen en we staan te popelen om verder te gaan met ondernemen."

De kavels gaan tussen de 125 en 200 euro per vierkante meter kosten. De gemeente heeft dat laten uitzoeken door een extern bureau. "Ja, alles wordt duurder", zegt een bezoeker van de bijeenkomst. "Dus ook de grond. Je moet wel durven ondernemen." Een ander: "Het is niet heel weinig geld. Maar ik schrik er niet van, de grondprijs is marktconform."

Zorgen over energielevering
Maar er leven ook nog wel zorgen bij de ondernemers, bijvoorbeeld over de energie. Netbeheerder Liander heeft nu al voldoende moeite om aan alle vraag te voldoen. Projectleider Lolkema stelt de ondernemers gerust. "Liander is druk met de bouw van een nieuw verdeelstation. Dat zal zeker voldoende energie opleveren voor de eerste fase van het bedrijventerrein. Maar we zijn ook druk met het bedenken van oplossingen om ook na 2027 voldoende energie te hebben voor de Port of Urk."

Er is op dit moment meer vraag naar kavels dan er ruimte beschikbaar is. De gemeente wil de toewijzing zo transparant mogelijk maken door selectiecriteria op te stellen. "Dat zijn we dus nu aan het doen", zegt Janko Lolkema. "Die zetten we neer in beleid en uitgifteprotocollen om de ondernemer op een eerlijke manier een kavel te kunnen geven. En dan we ook kunnen zeggen waarom die ander nu nog even niet bediend kan worden. Maar wellicht in een latere fase wel."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel