Eerste stakingsdag van buschauffeurs begonnen: weinig bussen en rustige stations

FLEVOLAND • Wo 19 oktober 2022 | 6:31 • Woensdag 19 oktober 2022 | 6:31

Buschauffeurs staken vanaf woensdag drie dagen voor een betere CAO. Daardoor rijden er minder bussen. Op het busstation in Lelystad en Dronten is het daarom erg rustig.

Een buschauffeur in Dronten vertelt dat er normaal gesproken tien bussen vertrekken. Nu zijn dat er drie. De busvervoerders geven aan pas kort van tevoren te weten welke bussen wel of niet rijden. De staking is op initiatief van de FNV en niet elke buschauffeur is lid van deze vakbond. "De CNV'ers rijden wel door", zegt Arjan van der Burgh van FNV. "Zij hebben een andere afspraak gemaakt." Het is daardoor ook nog niet duidelijk hoeveel hinder er is. "In het ene deel van het land is het stad- en streekvervoer gekoppeld, dus die rijden niet. Hier in Lelystad is de stadsdienst apart, maar die doet ook mee."

De buschauffeurs staken om meerdere redenen. "Allereerst de werkdruk. Er zijn veel uitzendkrachten die zelfs op dit moment weglopen uit het vak." Ook de looncompensatie is volgens Van der Burgh absurd. "We willen daar graag wat plussen bij hebben. Ik kan er een hele lijst van maken, maar het is looncompensatie, werkdruk, en verslechtering van het openbaar vervoer waar we mee te maken hebben."

Alternatief vervoer zoeken
Van der Burgh geeft aan dat de NS-bussen tussen Lelystad en Dronten wel rijden. De NS zet deze bussen in als vervangend vervoer, omdat er geen treinen rijden sinds de stroomstoring begin september. De streek- en stadsbussen rijden veelal niet. "De reizigers kunnen 's ochtends nog een bus hebben als ze mazzel hebben, maar dan hebben ze hem 's middags niet. Wat het nu uitmaakt is dat mensen voor de zekerheid maar alternatief vervoer moeten zoeken, want de kans dat er een bus is, is klein."

De busvervoerders raden reizigers aan om voor vertrek de reisplanner te raadplegen. "De komende dagen is de kans dat de bus niet rijdt aanzienlijk groot", voegt Van de Burgh toe.

'We gaan door'
Op 6 september was er ook al een regionale staking in Flevoland. Volgens FNV reed toen ongeveer 60 procent van de streekbussen in de provincie niet. "Zolang als de werkgevers geen kik geven en eigenlijk alleen maar het tegenovergestelde willen bereiken van wat wij willen bereiken, gaan we door."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel