TenneT gaat energie van Windplan Groen omleiden

FLEVOLAND • Di 25 oktober 2022 | 17:57 • Dinsdag 25 oktober 2022 | 17:57

Windplan Groen in Dronten kan vanaf februari opgewekte windenergie terugleveren aan het net. Dat meldt TenneT. De netbeheerder werkt aan een omleiding zodat het windpark geen last heeft van de defecte kabels op het hoogspanningsnet tussen Lelystad en Dronten. De windenergie moet via de werkende lijnen bovenin de masten worden weggeleid, laat een woordvoerder van TenneT weten.

Het windpark in Dronten wilde vanaf december windenergie gaan terugleveren. Dat gaat niet lukken, zegt TenneT. Door de kortsluiting in het hoogspanningsnet tussen Lelystad en Dronten, begin september, moest een oplossing worden gezocht voor het wegleiden van de windenergie.

De kabels in de onderste baan in de hoogspanningsmasten tussen Lelystad en Dronten raakten kapot maar de bovenste lijnen werken nog. Via de kabels in de bovenste baan moet de energie nu worden weggeleid, zegt TenneT. Daarvoor moet de netbeheerder de systemen programmeren. Ook moet de beveiliging in de hoogspanningsstations in Dronten en Lelystad worden aangepast. Dat duurt tot februari.

Hoogspanningsnet in 2024 weer op orde
Door de omleiding hoeft Windplan Groen niet te wachten tot januari 2024. Dan is de opknapbeurt van het hoogspanningsnet tussen Lelystad en Dronten klaar. De werkzaamheden beginnen in augustus 2023, een half jaar later moeten nieuwe kabels in de onderste baan van de masten hangen. Volgens TenneT zullen Flevolanders niets merken van zowel de omleiding als de opknapbeurt. Het onderzoek naar de kortsluiting en de stroomstoring die daarop volgde moet rond kerst klaar zijn. TenneT zegt daar niet op vooruit te kunnen lopen. Wel is duidelijk dat de oorzaak in Flevoland ligt, aldus woordvoerder Eefje van Gorp. En dat de schade in de miljoenen loopt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel