TenneT: 'Schade aan hoogspanningsnet loopt in miljoenen'

FLEVOLAND • Vr 23 september 2022 | 15:21 • Vrijdag 23 september 2022 | 15:21

Vijf hoogspanningskabels tussen Lelystad en Dronten moeten over de volledige lengte worden vervangen. Dat heeft netbeheerder TenneT vrijdag laten weten. De kabels zijn defect geraakt door de kortsluiting begin deze maand. Ook apparatuur in elektriciteitsstations in Dronten en Lelystad raakte onbruikbaar. De totale schade wordt geschat op miljoenen euro's.

Bij de kortsluiting op 2 september bogen de hoogspanningslijnen tussen Lelystad en Dronten door. De kabels werden te heet, zetten uit en schoten vervolgens weer terug, verklaart TenneT.

De netbeheerder zegt zo'n 100 kilometer aan nieuwe hoogspanningslijnen nodig te hebben voor het traject Lelystad-Dronten, maar die kabels zijn er nog niet. "Soms heb je kabels op reserve liggen, maar niet 100 kilometer", verklaart een woordvoerder.

Geen hinder voor particulieren en bedrijven
De vervanging van de hoogspanningskabels moet medio volgend jaar plaatsvinden. Tennet wil eerst de resultaten van een onderzoek afwachten. Dat onderzoek is rond kerst afgerond. Daarna kan een aannemer worden gezocht om de nieuwe hoogspanningslijnen in de masten te hangen.

Particulieren en bedrijven merken niets van de vertraging, zegt de netbeheerder. De stroomvoorziening wordt sinds de kortsluiting omgeleid. Zo kunnen grote windparken hun energie aan het hoogspanningsnet blijven leveren.

'Windpark deed schademelding'
Tennet heeft een aantal schademeldingen over de kortsluiting binnengekregen. Zo trok in elk geval een windpark aan de bel over het tijdelijk niet kunnen leveren van windenergie. Bij Liander zijn "enkele honderden schademeldingen" over kapotte apparatuur binnengekomen. Volgens de netbeheerder moet met het onderzoek van TenneT worden vastgesteld of die schade daadwerkelijk te koppelen is aan de stroomstoring. Daarna kan pas worden gezegd of een schadevergoeding mogelijk is, aldus een woordvoerder.

TenneT zegt nog geen duidelijk beeld te hebben van de totale impact. Dat moet het onderzoek uitwijzen. Zo kan ook worden vastgesteld of TenneT de schade aan de bovenleiding tussen Lelystad en Dronten toe te rekenen valt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel