Serie Aan Tafel Bij: 'Agrarische sector moet de techniek omarmen'

ZEEWOLDE • Vr 28 oktober 2022 | 6:34 • Vrijdag 28 oktober 2022 | 6:34

Er is van alles aan de hand in boerenland: stikstof, boerenprotesten en uitkoopregelingen voor agrariërs door de overheid. Is er nog een zonnige toekomst voor de Flevolandse boer weggelegd? Dat bespreekt Omroep Flevoland vandaag in de laatste aflevering van onze serie met Jan Teunis Boon uit Zeewolde.

Volgens boer Boon moet de hele agrarische sector de techniek omarmen. Boeren zouden niet gedwongen moeten worden om te stoppen. Dit moet alleen vrijwillig gebeuren. Boerenbedrijven die vooruit willen moeten bovendien niet afwachten, maar meedoen met de gesprekken die er zijn. "Als je aan de kant staat, heb je niets in te brengen en moet je maar afwachten wat er gebeurt." Dit is voor Boon geen optie. Hij wil inspelen op de huidige situatie en op de toekomst.

Op zijn boerderij in Zeewolde worden spruiten en boontjes direct als product gebruiksklaar gemaakt voor de supermarkt. "Wat vandaag geoogst is, wordt vandaag en morgenochtend uitgeleverd." Boon legt uit dat er binnen zijn bedrijf sprake is van een kringloop. De mest van het vee wordt op het land gebruikt voor het bemesten van de spruiten en aardappels. Deze producten moeten ook gesorteerd worden. En tijdens het sorteren ontstaat er afval. Dit afval is voor mensen niet eetbaar, maar wordt als voer voor de dieren hergebruikt.

Bekijk hier de aflevering:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel