Staatsbosbeheer wil grotere faunatunnels om aanrijdingen te voorkomen

FLEVOLAND • Di 1 november 2022 | 12:57 • Dinsdag 1 november 2022 | 12:57

Staatsbosbeheer pleit voor meer en grotere faunatunnels in Flevoland. De onderdoorgangen moeten groter worden zodat grotere dieren erdoor kunnen, zoals reeën, dassen en marterachtigen. Door de grotere tunnels moet het aantal aanrijdingen in de provincie afnemen.

Volgens boswachter Hans Breeveld is het noodzakelijk om snel grotere faunatunnels aan te leggen. Zo waren er vorig jaar 500 ongelukken. Dat komt omdat de provincie ouder wordt en het voedselaanbod daardoor toeneemt, verklaart de natuurorganisatie. Ook wordt het in de natuurgebieden drukker qua bezoekers en rijden er meer auto's op de omliggende wegen, waardoor de dieren zich verplaatsen.

'Betere verbinding nodig tussen natuurgebieden'
Faunapassages voor kleine dieren liggen op meerdere plekken in de provincie. Zo liggen er buizen onder de Ganzenweg, Gooiseweg, Vogelweg en Waterlandseweg. Op Urk staat nog een buis voor otters gepland. Volgens Breeveld worden dergelijke tunnels niet altijd gebruikt door dassen en marters. Ook moeten de natuurgebieden in de provincie beter met elkaar verbonden worden, vindt hij. Daar moeten de wegbeheerders voor zorgen, aldus de boswachter.

Staatsbosbeheer mag meepraten bij de opknapbeurt van wegen. Tot nu toe sneuvelden voorstellen voor grotere faunatunnels vanwege een gebrek aan geld bij gemeenten en provincie. De provincie laat weten dat er momenteel geen verzoeken voor faunatunnels liggen. Volgens een woordvoerder wordt in alle gevallen gekeken naar de mogelijkheden. Wat wel en niet kan moet per project en situatie worden bekeken, aldus de provincie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel