Opknapbeurt van Urker vuurtoren duurt nog eens maanden langer

URK • Vr 11 november 2022 | 8:27 • Vrijdag 11 november 2022 | 8:27

De renovatie van de vuurtoren op Urk is opnieuw vertraagd en gaat nog zeker twee maanden duren. Dat laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten. Het is de bedoeling dat de laatste werkzaamheden aan de buitenkant van de vuurtoren in december zijn afgerond.

Het Rijksmonument staat inmiddels al meer dan een jaar in de groene steigers. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de renovatie voor de zomervakantie zou worden afgerond. Maar door het onverwachts aantreffen van het kankerverwekkende metaal Chroom-6 op het lichthuis van de vuurtoren duurt de renovatie al maanden langer dan gedacht. Hoewel de steigers na december ingepakt kunnen worden, is het werk aan de binnenkant van de vuurtoren volgens nieuwsblad Het Urkerland dan nog niet helemaal af. Er moet in de toren ook nog een elektrische installatie vernieuwd worden en dat is komend voorjaar pas klaar, schrijft de krant.

De ruim achttien meter hoge vuurtoren is eigendom van Rijkswaterstaat. Die heeft opdracht gegeven voor de renovatie van de toren, die sinds 1981 een Rijksmonument is. Na het onderhoud zou de vuurtoren weer tientallen jaren mee kunnen, zei de aannemer begin dit jaar tegen Omroep Flevoland.

Scheuren en roestende ankers
De renovatie was hard nodig omdat er flinke scheuren in de muren zaten. Die zijn inmiddels hersteld. Ook zijn alle ankers in de muren gerenoveerd. Die bleken namelijk behoorlijk te roesten. Die ankers zijn grote stalen pinnen die in de muren zitten om de constructie stevig bij elkaar te houden. Als daar roestvorming in voorkomt, zetten de ankers uit of ze roesten in het ergste geval weg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel