Motie van afkeuring tegen B&W voor riool Oosterwold

ALMERE • Wo 16 november 2022 | 22:35 • Woensdag 16 november 2022 | 22:35

De PvdA in Almere heeft een motie van afkeuring tegen het college van burgemeester en wethouders in voorbereiding vanwege de aanleg van een riool in de wijk Oosterwold. Volgens de partij is al ruim vier jaar bekend dat de gemeente het riool had moeten aanleggen.

Bij de start van Oosterwold, waar de bewoners alles zelf moeten regelen, ging de gemeente er nog vanuit dat ieder huishouden kon volstaan met een individuele afvalwaterzuiveringsinstallatie, een zogeheten IBA. Een riool zou niet nodig zijn, maar het experiment mislukte. Onderzoek toonde aan dat het afvalwater toch niet voldoende gezuiverd werd. De gemeente moet nu een hoofdriool in Oosterwold aanleggen. De investering wordt geschat op zo'n 15 miljoen euro. De bewoners moeten de rioolbuizen tussen hun huis en het hoofdriool betalen. Zij worden mogelijk gecompenseerd.

Volgens fractievoorzitter Ruud de Jonge moet de motie van afkeuring een signaal zijn. Bewoners hebben al kosten voor hun IBA's gemaakt en de gemeente moet in de buidel tasten voor de riolering. Dat verdient een draai om de oren, vindt hij. Zo staat er volgens De Jonge ook nog niks in de begroting over de aanleg van het riool. "Er is geen potje voor op dit moment dus dit is een 'mooie' tegenvaller", zegt hij. Ook vindt de fractievoorzitter het kwalijk dat raad en wijkbewoners nog maar kort geleden op de hoogte zijn gebracht van de zorgplicht van de gemeente. "Daarin zijn we zwaar teleurgesteld."

De raad praat donderdagavond verder over het onderwerp. AP/OPA en Respect!Almere dienen de motie mede in, zegt De Jonge. Volgens hem hebben meerdere partijen aangegeven deze te willen ondersteunen. "Maar dat wachten we donderdagavond af."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel