Almere probeert universiteit naar stad te krijgen

ALMERE • Do 1 december 2022 | 14:42 • Donderdag 1 december 2022 | 14:42

De gemeente Almere is in gesprek met het Rijk en Nederlandse universiteiten om een bestaande universiteit naar de stad te halen. De gemeente zou verkennende gesprekken voeren om een faculteit of dependance in de stad te vestigen. De gemeente wil nog niet vertellen met wie ze in gesprek zijn.

Een woordvoerder van Almere geeft wel aan dat er wordt ingezet op een technische universiteit. Die zou goed passen bij het bestaande technische onderwijs van onder meer ROC Flevoland, Aeres Hogeschool en Windesheim. "Zo willen we werkgelegenheid stimuleren met meer baankansen en carrièremogelijkheden voor inwoners van Almere en omgeving", aldus de gemeente. Ook hoopt de gemeente zo de trek richting het "oude land" tegen te gaan.

Naast het Flevoziekenhuis worden 1250 woningen gebouwd die voor studenten van Windesheim zijn, maar ook voor studenten van de VU en de UvA. Beide universiteiten sloten eerder niet uit dat ze ook lessen gaan geven in Almere. De Amsterdamse universiteiten geven nu aan geen faculteit te willen bouwen in Almere.

Universiteiten van Nederland, de koepelorganisatie van de veertien publieke universiteiten van Nederland, laat weten niet op de hoogte te zijn van de gesprekken met de gemeente Almere. Na een rondgang van 1Almere langs alle Nederlandse universiteiten, is ook niet duidelijk geworden met welke universiteiten de gemeente in gesprek is. Volgens Almere zijn er meerdere opties die bekeken worden, maar moet er nog besluitvorming komen over het onderwerp.

Dit verhaal is gemaakt door verslaggever Yannick van de Wouw. Hij richt zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen uit Almere. Voor tips: yannick.van.de.wouw@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel