VU hint op geven van colleges in Almere

ALMERE • Di 28 september 2021 | 6:12 • Dinsdag 28 september 2021 | 6:12

De kans bestaat dat de VU Amsterdam in de toekomst colleges gaat geven in Almere. Dat zegt universiteitsbestuurder Marcel Nollen. Hij was maandagavond in de stad aanwezig bij de ondertekening van de plannen voor een nieuwe schoolcampus aan het Weerwater.

Hogeschool Windesheim krijgt vlakbij het Flevoziekenhuis een nieuw gebouw en er worden 1250 studentenwoningen neergezet. Die zijn niet alleen bedoeld voor Almeerse studenten, maar ook voor studenten van de VU en UvA.

Groot tekort aan kamers
De kamernood in Amsterdam is zo groot dat de twee universiteiten kijken naar randgemeenten om hun studenten te huisvesten. "Almere is een fantastische stad en ligt onder de rook van Amsterdam. In die zin is het heel logisch", vertelt Nollen. "Ik weet zeker dat onze studenten het hier ontzettend naar hun zin gaan krijgen." Met name voor internationale studenten hebben de VU en UvA hun oog op Almere laten vallen.

Vanaf de nieuwe campus aan het Weerwater is het iets meer dan vijf minuten lopen naar het station. De trein naar Amsterdam Zuid doet er vervolgens een kleine twintig minuten over.


Meer dan alleen wonen?
Nollen zegt dat de twee Amsterdamse universiteiten hun activiteiten in Almere 'organisch zullen laten groeien'. "Of wij hier een universiteit gaan bouwen, dat weet ik niet. Maar dat we zaken gaan organiseren op wetenschappelijk niveau, dat wil ik niet uitsluiten." Nollen zegt dan te denken aan lezingen en colleges.

De nieuwbouw van Windesheim en de studentenwoningen zijn pas in 2025 af, dus het zijn wel plannen voor de lange termijn. De verwachting is dat in 2023 gestart kan worden met de bouw.

Onderwijsgebouw
Het huidige pand van Windesheim, op steenworp afstand van de nieuwe locatie, voldoet niet meer aan de eisen van de hogeschool. Hoewel het gebouw nog niet zo oud is, is het ontworpen als kantoorpand. Nu de onderwijsinstelling verder groeit wil het een onderkomen dat beter bij de school past.

In eerste instantie had het college van B en W de plek van het pand De Voetnoot op het oog voor de hogeschool, maar de gemeenteraad koos uiteindelijk voor de plek langs het Weerwater.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel