Provinciale Staten blokkeren miljoenenbijdrage voor verlies Floriade

ALMERE • Do 15 december 2022 | 0:01 • Donderdag 15 december 2022 | 0:01

Provinciale Staten hebben een bijdrage van 2,3 miljoen euro uit het provinciale coronanoodfonds aan de gemeente Almere geblokkeerd. De gemeente had een verzoek aan de provincie gedaan vanwege de verliesgevende Floriade. De gemeente heeft dat verlies deels toegeschreven aan de coronacrisis.

Gedeputeerde Jop Fackeldey, die woensdagavond zijn door corona getroffen collega Jan-Nico Appelman verving, noemt het besluit van de Statenleden 'teleurstellend'. Fackeldey: "De gemeente Almere had terecht, denken wij, een beroep gedaan op de coronasteun. We hebben het streng beoordeeld en het klopt. Daarom hadden wij voorgesteld om die claim te honoreren tot het maximum van het geld dat nog in het potje zat."

In eerdere debatten hadden de Statenfracties al forse kritiek op het plan voor de miljoenenbijdrage omdat ze twijfelden of dit potje wel voor gemeentes bedoeld was. Eerdere steun zou vooral zijn gegaan naar het bedrijfsleven. Daarom was er veel steun voor het alternatieve plan van de fractie van 50PLUS, om ruim 1,8 miljoen euro beschikbaar te stellen voor bedrijven die zijn gedupeerd door corona, en dat het geld dus niet naar de gemeente Almere gaat.

Loket
Bedrijven kunnen zich nu melden bij de provincie om een beroep te doen op het coronanoodfonds. "Maar die zullen we wel toetsen aan dezelfde strenge criteria waaraan we ook Almere getoetst hebben", zegt Fackeldey. "Het moet echt gaan om covid-gerelateerde kosten die gemaakt zijn in het verleden." Ook zullen die bedrijven moeten aantonen dat ze niet elders die kosten al gedeclareerd hebben.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel