Bedrijven keren definitief niet terug in waterschap

FLEVOLAND • Do 15 december 2022 | 21:55 • Donderdag 15 december 2022 | 21:55

De rechtbank in Den Haag heeft donderdag in een kort geding bepaald dat de geborgde zetels van bedrijven in de waterschappen na de verkiezingen in maart mogen verdwijnen.

Een aangenomen motie van GroenLinks en D66 om bedrijven voortaan te weren uit de waterschappen wordt op dit moment omgezet in een wet. Dat betekent dat bedrijven na de verkiezingen van maart 2023 niet meer vertegenwoordigd worden in de verschillende waterschappen.

De Nederlandse Vereniging van Waterschapsbestuurders namens Bedrijven (NVWB) had het kort geding aangespannen omdat ze vindt dat het passief kiesrecht wordt geschonden. Mensen die nu lid zijn namens een bedrijf hebben nu volgens de NVWB te weinig tijd om op een andere manier herkozen te worden. Ze zouden zich bijvoorbeeld kunnen kandideren via een andere partij, maar dan zouden ze deze aanstaande maandag al moeten aanmelden.

De rechter zag volgens een woordvoerder van de Unie voor Waterschappen geen aanleiding om de inwerkingtreding van de wet op te schorten.

Het algemeen bestuur van een waterschap bestaat voor het grootste deel uit gekozen vertegenwoordigers. Daarnaast zit er in het bestuur een aantal benoemde vertegenwoordigers vanuit de landbouw, het bedrijfsleven en beheerders van natuurterreinen. Deze benoemde vertegenwoordigers worden geborgde of gereserveerde zetels genoemd.

Aanvankelijk was het plan van de landelijke partijen GroenLinks en D66 om de vaste zetels helemaal af te schaffen. Maar een Kamermeerderheid besloot uiteindelijk anders: bedrijven verliezen hun zetel, natuurbeheerders en de boeren behouden hun zetel. Reden zou zijn boeren kennis en expertise hebben die zou je missen als hun zetel niet geborgd is.

Ineke Mastenbroek, lid van het waterschapsbestuur Zuiderzeeland namens de bedrijven, noemde het voornemen eerder "Een grote domper en een vreemde uitkomst."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel