Raad stemt unaniem voor 3 miljoen extra voor fietsbruggen

ALMERE • Do 15 december 2022 | 23:46 • Donderdag 15 december 2022 | 23:46

De Almeerse gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met 2,8 miljoen euro extra voor de bouw van nieuwe fietsbruggen op het Spoorbaanpad. Er lag al 10,5 miljoen euro klaar.

De huidige fietsbruggen over de Hoge en Lage Vaart werden vorige week per direct gesloten omdat ze onveilig zijn. De raadsleden zagen zich voor een voldongen feit geplaatst, omdat ze slechts één dag de tijd hadden om over het collegevoorstel te discussiëren en een besluit te nemen.

Doorgaans is er twee maanden de tijd om te debatteren over een voorstel. Iedereen zag wel in dat vervanging van de afgeschreven bruggen echt nodig was, maar de raad hekelde de korte termijn van de besluitvorming.

'Voor blok gezet'
Volgens wethouder Julius Lindenbergh kon het niet anders. "Wij voelen ons als gemeente voor het blok gezet. We hebben een aanbesteding gedaan, die fors duurder uitpakt dan we hadden ingeschat. We zijn dus echt verrast. We wilden de gemeenteraad wel netjes informeren en de kans geven hierover te besluiten. En dat kon vanwege het kerstreces alleen vandaag nog", aldus Lindenbergh,

De fietsbruggen zijn al jaren afgeschreven. Vanwege een inflatie van 17 procent en de oorlog in Oekraïne zijn prijzen van bouwmaterialen omhooggeschoten. Toen halverwege november bekend werd welke aannemer de fietsbruggen mocht gaan vervangen, waren de afgesproken kosten inmiddels gestegen.

De afgesloten fietsbruggen blijven voorlopig dicht. Wel is op vijf plekken noodverlichting aangebracht bij omleidingsroutes. Op dit moment wordt verder gekeken wat er voor fietsers kan worden gedaan, om het ongemak zoveel mogelijk te verzachten.

Wethouder Lindenbergh hoopt dat de nieuwe bruggen eind 2023 klaar zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel