Almeerse stichting: 'Hulpvraag Oekraïne wordt enorm door winter'
De situatie in Oekraïne is voor veel mensen slechter aan het worden. Dat zegt Heleen Berends van de humanitaire organisatie Dorcas. Deze Almeerse stichting vangt in verschillende plaatsen in Oekraïne vluchtelingen op. De dalende temperaturen en beschadigde energievoorziening zijn daar een grote uitdaging, merkt Berends. "Er komt echt iets heel groots op ons af."
Sinds kort vriest en sneeuwt het in de regio waar Dorcas actief is. "We voelen allemaal de druk van de winter", merkt Berends. "Het is nog niet heel koud, maar er is nu al te weinig energie of brandstof." Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne werkt Berends voor Dorcas. In onder andere Transkarpatië en Zaporizhzhia helpt ze met de stichting vluchtelingen aan onderdak, voedsel, psychosociale zorg en financiële steun.
Andere plannen"Ik zou eigenlijk iets heel anders gaan doen"
Berends werkt pas kort bij Dorcas als Rusland op 24 februari dit jaar Oekraïne binnenvalt. "Ik zou eigenlijk iets heel anders gaan doen, maar de oorlog veranderde alles", vertelt de hulpverlener via een haperende internetverbinding. Ze zit in Perekhrestya, in het westen van Oekraïne. De elektriciteit en internet vallen daar geregeld uit.
Met ervaring in Syrië en Irak voor de Apeldoornse organisatie ZOA, wordt Berends in maart gevraagd in Oekraïne een reponse-team op te zetten: een samenwerking tussen verschillende organisaties om snel hulp te kunnen bieden. "En sindsdien zit ik hier nog." Heleen Berends in Perekhrestya
De stichting uit Almere is niet nieuw in Oekraïne. Al 25 jaar zet Dorcas zich in het land in voor armoedebestrijding. De stichting hoefde in maart dus niet bij nul te beginnen. "Dat heeft heel erg geholpen", merkte Berends. "We hadden al veel contacten, goede connecties en ook een reputatie." En toch was het begin ook moeilijk. Lokale werknemers in het oosten van het land moesten vluchten voor hun eigen veiligheid. Bovendien moest de stichting in korte tijd omschakelen naar het bieden van noodhulp.
Cashprogramma"Cash geven is een hele vrije manier om hulp te bieden"
Net als een veel andere organisaties biedt Dorcas vluchtelingen een cashprogramma, waarbij mensen maandelijks tussen de 65 en 70 euro ontvangen. Dit geld is bedoeld voor voedsel en medicijnen. "Contant geld geven is een hele vrije manier om hulp te bieden", ziet Berends. "Mensen kunnen zo zelf keuzes maken in wat ze het hardst nodig hebben".
Naast financiële hulp, biedt Dorcas ook psychosociale ondersteuning aan mensen. Samen met verschillende Oekraïense organisaties worden er groeps-counseling sessies georganiseerd. Tijdens deze sessies wordt gesproken over wat de mensen hebben meegemaakt en hoe hiermee om te gaan. Volgens Berends bieden die groepen mensen daarna ook een sociaal netwerk.
Toenemende hulpvraag
Nu de winter valt zal de hulpvraag in Oekraïne nog verder toenemen, verwacht Berends. "De hulp tot nog toe is met name op de korte termijn gericht." Daarmee doelt ze op de acute noodhulp die Dorcas en andere organisaties bieden. Maar dat is niet genoeg. "Het is op een veel kleinere schaal, dan dat er daadwerkelijk nodig is. Dat is soms heel frustrerend."
Hulpverlener en vluchteling in één"Ik hoop dat we deze winter doorkomen. En vanaf dan zal het allemaal iets makkelijker zijn"
In het relatief veilige Transkarpatië, in het westen van Oekraïne is bijna 1 op de 3 mensen vluchteling, schat de Oekraïense Dorcas-collega Vladimir Ignatiev. Zelf is hij ook een van die vluchtelingen. Voor de oorlog werkte hij in het oosten van het land voor Dorcas. Maar toen het Russische leger naderde, moest hij halsoverkop met zijn gezin vluchten. Sindsdien zet hij in het westen van het land zijn werk voor Dorcas voort, als vluchteling en hulpverlener in één.
Ook Vladimir vreest de uitdagingen die de winter zal brengen. "Door de Russische raketaanvallen hebben we veel last van stroomuitval", legt hij uit. En dat betekent vaak dat de verwarming in huizen het niet doet. "Onze regering doet er alles aan om te helpen en voorziet in generatoren." Dat helpt tot op zekere hoogte, merkt hij. Toch blijft Ignatiev optimistisch: "Ik hoop dat we deze winter doorkomen. En vanaf dan zal het allemaal iets makkelijker zijn".
Flevolandse hulp
De gemeente Almere maakte begin deze maand bekend nog eens maximaal 790 vluchtelingen onderdak te zullen bieden. Die komen bovenop de 696 vluchtelingen die de gemeente nu al huisvest.
De stichting Dorcas is niet de enige Flevolandse organisatie die in Oekraïne hulp biedt. Sinds het begin van oorlog is er in de provincie een grote hoeveelheid initiatieven gestart, gericht op hulpverlening voor Oekraïners in Flevoland, of in het land zelf. Recent startte pianolerares Iryna Gura uit Emmeloord een stichting om muzieklessen in Oekraïne te kunnen blijven ondersteunen.
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Gemeente verlengt opvang Oekraïners met een jaarDRONTEN
DRONTEN • Woensdag 19 aprilDe gemeente Dronten heeft de opvang van Oekraïense vluchtelingen in het oude pand van de Rabobank aan De Rede met een jaar verlengd. De huurovereenkomst met de verhuurder is met een jaar verlengd tot...
-
Vrachtwagen vol hulpgoederen naar OekraïneLELYSTAD
LELYSTAD • Dinsdag 27 december 2022Een vrachtwagen vol hulpgoederen is dinsdagavond vanuit Lelystad naar Oekraïne vertrokken. Initiatiefnemer Arend Steller hoopt daar donderdag aan te komen. "Het geeft een fijn gevoel. Blij dat we daar...
-
Asielzoekers blijven langer in oude brandweerkazerneALMERE
ALMERE • Dinsdag 27 december 2022De opvang van asielzoekers in de oude brandweerkazerne in Almere blijft nog tot 1 januari 2024 open. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. Eind juni werd de opvang geopend om de crisissitua...
recent nieuws
-
Tientallen bestuurders beboet voor opgevoerde scootersALMERE
ALMERE •Bij een verkeerscontrole op verschillende plekken in Almere Buiten, heeft de politie donderdag tientallen boetes uitgedeeld aan brom- en snorfietsers. De meeste bestuurders kregen een bekeuring omdat...
-
Taakstraf voor stelen duizenden euro's van ouderenALMERE
ALMERE •Een Almeerder die via bankpasfraude duizenden euro's van bankrekeningen van oudere mensen heeft gehaald, is veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur. De 22-jarige man kreeg verder een voorwaardelijk...
-
Leerlingen racen met zelfgebouwde zonneboot tegen andere scholenFLEVOLAND
FLEVOLAND •Het Berechja College op Urk en het Emmelwerda College in Emmeloord doen dit weekend mee aan de Young Solar Challenge. Met zelfgemaakte zonneboten racen ze tegen ruim dertig andere scholen. De Solar Ch...