Floriadeterrein zo goed als leeg; nu eigendom van projectontwikkelaar

ALMERE • Wo 21 december 2022 | 19:29 • Woensdag 21 december 2022 | 19:29

Het Floriadeterrein in Almere is woensdag overgedragen aan de projectontwikkelaar achter de toekomstige woonwijk. Van de voormalige tuinbouwexpo is inmiddels weinig meer te zien. Vrijwel alle paviljoens en andere tijdelijke gebouwen zijn weggehaald.

Toch laat de aanleg van de woonwijk nog maanden op zich wachten. Projectontwikkelaar Weerwater CV en de gemeente Almere hebben namelijk ruzie over de bouwplannen. 

De hekken die tijdens de Floriade om het terrein heen stonden zijn inmiddels weggehaald of opengezet. Dus is het gebied nu voor iedereen toegankelijk. Ook de busbaan is in gebruik genomen en in de buurt van de Aeres Hogeschool is een halte gekomen. 

Race tegen de klok
Hoewel de heipalen voor de woonwijk Hortus nog niet direct de grond in gaan, was het voor de Floriade een behoorlijke race tegen de klok om alles op de afgesproken datum schoon op te leveren. Zo is afgelopen dagen nog hard gewerkt aan de sloop van het Surinaamse paviljoen.

Bij het afbreken van de gebouwen moest vrij secuur te werk gegaan worden. De bomen en planten op het terrein mochten niet kapotgereden worden. De groenstructuur van de Floriade blijft namelijk behouden voor de woonwijk. 

Helemaal leeg is het Floriadeterrein nu overigens niet. Zo mogen er een paar bouwwerken blijven staan in de buurt van Woonzorgcentrum Flora, de Aeres Hogeschool en het Food Forum van de provincie.

Italiaans paviljoen onaangeroerd
Dat geldt niet voor het Italiaanse paviljoen. Toch staat dat er nog wel, vrijwel onaangeroerd zelfs. Noodgedwongen, want Italië heeft voor 1,5 ton aan rekeningen bij het Almeerse Reimert Bouw nog niet betaald. Het bedrijf denkt te kunnen fluiten naar het geld als het pand wordt afgebroken, en dus is er beslag op gelegd.

Afgesproken is dat er voor deze kavel een later oplevermoment geldt. Datzelfde is het geval voor de locatie waar de grote tuinbouwkas nog staat.

De kavel van Italië

Eerste huurders trekken toren in 
Projectontwikkelaar Weerwater CV laat weten dat op 2 en 3 januari de eerste huurders hun intrek nemen in woontoren Flores. Deze kleurrijke toren is al voorafgaand aan de Floriade gebouwd. Vrijwel alle appartementen zijn inmiddels verhuurd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel