Fietsbruggen Spoorbaanpad worden toch gerepareerd

ALMERE • Vr 23 december 2022 | 6:46 • Vrijdag 23 december 2022 | 6:46

De twee afgesloten fietsbruggen aan het Spoorbaanpad in Almere worden toch gerepareerd, zodat ze voorlopig weer te gebruiken zijn. Dat laat de gemeente Almere weten na een inspectie van de bruggen over de Hoge en Lage Vaart. Beide bruggen werden begin december met spoed afgesloten, omdat ze te onveilig bleken te zijn.

De grootschalige reparatie is opmerkelijk, omdat er komend jaar twee compleet nieuwe bruggen worden aangelegd. De plannen hiervoor dateren uit 2019 en sinds die tijd zijn de huidige fietsbruggen in de belangrijkste fietsader van Almere niet meer onderhouden. Het idee was dat ze dit jaar al in gebruik konden worden genomen, maar dat is door financiële en praktische tegenvallers niet gelukt, zegt de gemeente. Ondertussen werden de dekplanken zwaar aangetast door schimmels en houtrot.

Tot april afgesloten
Uit de inspectie kwam naar voren dat kleine reparaties niet meer voldoende zijn om de bruggen veilig begaanbaar te houden. Daarvoor is groot onderhoud nodig, wat betekent dat beide brugdekken van honderden nieuwe dekplanken moeten worden voorzien. De gemeente heeft inmiddels opdracht gegeven om een groot deel van de planken van het rijdek en de constructie vervangen, maar noemt het repareren wel 'een tijdrovende klus'. De inschatting is dat de bruggen over drie maanden weer gebruikt kunnen worden.

Planken opnieuw gebruiken
De totale kosten voor het vervangen van de slechte dekplanken worden geschat op 165.000 euro. Het kan zijn dat tijdens de werkzaamheden blijkt dat er toch meer nieuwe planken moeten komen en dan kunnen de kosten oplopen tot 315.000 euro. De nieuwe brugdekplanken kunnen later worden hergebruikt bij de bouw of reparatie van andere bruggen.

Tot de fietsbruggen open zijn moet er gebruik worden gemaakt van omleidingsroutes: "Elke brug heeft een aparte lus. Dit is de snelste route van de ene naar de andere kant. Daarnaast is er een omleidingsroute uitgewerkt tussen Almere Stad en Almere Buiten. Deze route over het Geuzenpad is 2 tot 4 minuten langer dan de route over het Spoorbaanpad."

Ruim 13 miljoen voor compleet nieuwe bruggen
De Almeerse gemeenteraad stemde op 15 december unaniem in met een uitgave van 2,8 miljoen euro extra voor de bouw van nieuwe fietsbruggen op het Spoorbaanpad. Dat kwam bovenop de 10,5 miljoen euro die al beschikbaar was. Het is nog onduidelijk hoeveel tijd er straks zit tussen de gerepareerde oude bruggen en de bouw van de nieuwe bruggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel