Natuur en Milieufederatie: teleurstellend als energielabel niet wordt gehandhaafd

FLEVOLAND • Di 27 december 2022 | 6:35 • Dinsdag 27 december 2022 | 6:35

De Flevolandse gemeenten gaan niet direct handhaven als kantoren vanaf 1 januari niet aan de wet voldoen omdat ze een te slecht energielabel hebben, of als dat zelfs geheel ontbreekt.

Vanaf het nieuwe jaar moeten kantoorpanden minimaal energielabel C hebben. Vera Dam van Natuur en Milieufederatie Flevoland vindt het jammer dat er niet direct wordt opgetreden: "Je maakt afspraken met elkaar als overheid. Het wordt vastgelegd in wetgeving en dan ga je er vervolgens niet echt op toezien dat het ook echt gebeurt."

Een energielabel zegt iets over hoe energiezuinig een pand is. Een bedrijf krijgt een goed label als het kantoorgebouw waarin wordt gewerkt bijvoorbeeld goed geïsoleerd is en ook nog zonnepanelen heeft.

Economisch delict
Er zijn in de provincie meerdere bedrijven met een te slecht label, of met nog helemaal geen label. In dat geval is er sprake van een economisch delict en daar kan op worden gehandhaafd, bijvoorbeeld door een kantoor te sluiten. Vera Dam is extra teleurgesteld omdat het al jaren bekend was dat de nieuwe regels per 1 januari 2023 gaan gelden. Bedrijven hebben dus tijd genoeg gehad hun panden aan te passen.

"Wij hebben zelf label A++", vertelt Dam trots. De gebouweigenaar waar de Federatie huurt, heeft flink geïnvesteerd in het energiezuinig maken van het bedrijfsverzamelgebouw. "Dit soort eigenaren hebben het goed op orde en zijn de koplopers. Daarom zou het goed zijn om handhaving in te gaan zetten. Omdat mensen die nalatig of lui zijn wel moeten worden aangesproken. Je doet anders ook de koplopers tekort", vindt Dam.

Het gebouw waar de Federatie huurt ligt vol zonnepanelen

Wil je zelf kijken of het kantoor waar jij werkt al een juist label heeft? Kijk dan op deze site. Je kunt daar simpel de postcode en het huisnummer invullen en je krijgt direct antwoord. De gegevens in deze database zijn up-to-date. Als er geen label gevonden wordt, is er dus ook geen label of is het label verlopen. Dat kan ook, want ze zijn beperkt geldig.

Reacties gemeenten
Omroep Flevoland heeft van alle gemeenten een reactie gekregen op de vraag hoe er gehandhaafd gaat worden. Eigenlijk gaat de gemeente overal eerst in gesprek met kantooreigenaren of stuurt hen brieven wanneer zij hun label nog niet voor elkaar hebben. Er wordt dan om uitleg gevraagd of advies gegeven. Het lijkt dus geen hoge prioriteit te hebben voor gemeenten om echt te handhaven. Noordoostpolder schrijft hierover: "Begin 2024 wordt de balans opgemaakt en gaan we, daar waar nodig, handhavend opgetreden."

Natuur en Milieufederatie Flevoland zit geregeld om tafel met andere instanties en kan gevraagd en ongevraagd advies geven. Het laatste woord over de afwachtende houding bij gemeenten is dan ook nog niet gesproken. "We geven steeds aan dat handhaving een onderdeel is van het pakket. Je kunt niet alleen maar informeren", besluit Dam.

Eerdere reportage
In onze eerdere reportage over energielabels noemden we vier concrete kantoren die nog niet over het juiste label beschikten. Het ging om het politiebureau op Urk (label G), de GGD in Lelystad (geen label), de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (geen label) en Omroep Flevoland (geen label).

Bij het politiebureau op Urk is niets aan de status veranderd. Het kantoor heeft nog steeds label G. De GGD laat weten een label aangevraagd te hebben, maar voldoet dus op dit moment nog niet. De Omgevingsdienst heeft inmiddels het label A+. Ook Omroep Flevoland heeft het verlopen label vernieuwd en heeft nu label A.

Nog geen label voor de GGD

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel