Serie: Duitse babyvoedingsindustrie wilde biogroente uit Lelystad

LELYSTAD • Do 5 januari 2023 | 7:08 • Donderdag 5 januari 2023 | 7:08

De nieuwe bioboeren in Lelystad stelden 35 jaar geleden hoge kwaliteitseisen aan hun gewassen. De Duitse babyvoedingsindustrie zag die kwaliteit en koos al heel snel voor biologisch geteelde bloemkolen uit Lelystad.

"We richtten ons al heel snel op het buitenland, omdat hier in Nederland nog maar weinig vraag was naar biologisch geteelde producten. En onze opbrengsten waren groot genoeg om te gaan exporteren", vertelt de Lelystadse bioboer Willem Kips.

'Geen bieten met een gat erin'
Jan Jonkman vult aan: "Onze kwaliteitseisen waren hoog. Dus: geen bieten met een gat erin! We richtten handelshuizen op. En we gingen onze gewassen hier in Lelystad verwerken." "Als je biologische pastinaak koopt in de supermarkt, dan komt die via Lelystad", zegt bioboer Jan van Geffen. "Wij verwerken hier de pastinaken die van het land komen. We wassen en we sorteren ze. Daarna worden ze voor de verschillende supermarkten in heel Nederland klaargemaakt en verspreid."

Biologische pastinaak komt via Lelystad

In het kader van 35 jaar biologische landbouw in Lelystad, besteden we deze hele week aandacht aan de geschiedenis en ontwikkeling van het gebied Lelystad Noord, dat uitgroeide tot het centrum van de biologische landbouw in Nederland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel