Windmolendeskundige: 'Er kan altijd iets gebeuren'

ZEEWOLDE • Vr 6 januari 2023 | 17:30 • Vrijdag 6 januari 2023 | 17:30

Windmolendeskundige Rogier Nijssen was niet verrast toen hij hoorde dat een ruim 20 jaar oude windmolen in Zeewolde woensdag afbrak. "Het is net als alle andere technische systemen. Er kan dus altijd wat gebeuren." Nijssen werkte 17 jaar als ingenieur bij een bedrijf dat windmolenonderdelen test, en hij was betrokken bij een onderzoek nadat een windmolen bij Medemblik zijn wieken verloor.

Hij ziet wel een positief aspect aan het ongeluk. "Voor de ontwerper is dit eigenlijk een succesmomentje." Hij zegt dat een windmolen om moet kunnen gaan met veel onbekende elementen. De kracht van de wind verschilt bijvoorbeeld veel van moment tot moment. "Als je dan iets bouwt dat precies aan het eind van de geplande levensduur stuk gaat, is dat eigenlijk heel knap."

Langer dan gepland
"Windturbines worden ontworpen voor 20 tot 25 jaar", zegt Nijssen. Een ontwerper moet volgens hem ruim inschatten waar een molen aan blootgesteld wordt. "Eigenlijk bouw je een nog langere levensduur in, omdat je onzeker bent over wat er in die tijd allemaal gaat plaatsvinden." De ingenieur zegt dat het aantrekkelijk is voor exploitant om zo'n windmolen toch nog wat langer te laten draaien. "Wat je ziet is dat zo'n operator dan denkt dat je dat met meer inspecties voor elkaar zou kunnen krijgen. Daar is bij deze windmolen in Zeewolde dan waarschijnlijk iets misgegaan, maar dat zou het onderzoek moeten uitwijzen."

Maar Nijssen ziet geen reden om nu angstig te kijken naar de nieuwere windmolens in de provincie. "Ik zie ontzettend mooie, betrouwbare machines. En net als bij andere betrouwbare machines kan er af en toe wat misgaan, maar daar kun je goed van leren."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel