Oorzaak afgebroken windmolen bekend: monteurs vergaten lijm bij servicebeurt

ZEEWOLDE • Di 16 mei 2023 | 16:25 • Dinsdag 16 mei 2023 | 16:25

De oorzaak van de afgebroken windmolen aan de Eemmeerdijk is een slecht uitgevoerde reparatie. Dat concludeert het Noorse bedrijf DNV na onderzoek van de brokstukken en de data van de windmolen. Een zogenoemde 'pitch cilinder' trilde los, omdat de gloednieuwe stang niet was vastgelijmd door monteurs.

Een pitch cilinder is een stang waarmee de stand van de wieken bepaald kan worden, waardoor de bladen meer of minder wind vangen. De cilinder was in oktober 2022 nog vervangen tijdens een onderhoudsbeurt. Maar er zijn volgens DNV geen lijmresten op de stang aangetroffen en de lijm (Loctite) stond ook niet op de inventarislijst van de monteurs, schrijft het onderzoeksbureau.

De turbine in Zeewolde brak doormidden op 4 januari, een stormachtige dag. Bij het afbreken raakte niemand gewond. De brokstukken lagen verspreid over een akker en een servicepad dat langs de binnenkant van de Eemmeerdijk loopt. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Vattenfall, de eigenaar van de windmolen.

Waarom brak de windmolen doormidden?
Na het lostrillen van de pitch cilinder kon het mechanische remsysteem de twee wieken ook niet meer remmen. Door de harde wind werd er op een gegeven moment zelfs 2 megawatt opgewekt, terwijl de turbine maar 1 megawatt aankan. De generatoren draaiden kapot, één wiek brak af, de molen raakte onstabiel en de turbine brak uiteindelijk doormidden.

Vattenfall trekt hieruit de les dat dit type windmolen niet goed is ontworpen. Ook benadrukt het bedrijf dat dit bij moderne windmolens met drie wieken niet kan gebeuren, omdat elke wiek een eigen pitch cilinder heeft. Mocht er iets mis zijn met één stang dan kunnen de twee andere cilinders de stand van de bladen nog bijdraaien.

De turbines aan de Eemmeerdijk stonden al op de slooplijst en Vattenfall wilde aanvankelijk het onderzoek naar de geknakte molen afwachten voor ze weer gingen draaien. Vattenfall heeft al bepaald dat de molens helemaal niet meer gaan draaien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel