Deel windmolen afgebroken naast Eemmeerdijk, windpark stilgezet

ZEEWOLDE • Wo 4 januari 2023 | 11:46 • Woensdag 4 januari 2023 | 11:46

Een deel van een windmolen in Zeewolde is afgebroken en naast de Eemmeerdijk terechtgekomen. Het gaat om de wieken, de rotor en een deel van de mast. Volgens een woordvoerder van Vattenfall kwam dinsdagavond al een storingsmelding van deze molen binnen.

Update 6 januari:
Een woordvoerder van Vattenfall laat donderdag 5 januari weten dat het afbreken van de windmolen gebeurde zonder enige storingsmelding of andere waarschuwing. De in dit bericht genoemde storingsmelding blijkt er nooit te zijn geweest. Dat blijkt nadat Vattenfall de beschikbare gegevens van het windpark opnieuw heeft bekeken.

Op dat moment ging de molen in een zogeheten veilige stand. Woensdagochtend zou een monteur de molen bekijken, maar op dat moment kwam een melding van een boer binnen dat de turbine al was geknakt. Wanneer de molen precies is afgebroken, is nog onbekend.

Krater in serviceweg
De brokstukken liggen over honderden meters verspreid. Ze liggen deels op de naastgelegen serviceweg en op de akker. Op het pad is een krater van een meter diep geslagen. Er raakte niemand gewond. Voor zover bekend was er ook niemand in de buurt van de windmolen toen het incident gebeurde, meldt de Brandweer Flevoland.

De gewone weg die bovenop de Eemmeerdijk ligt, is wel toegankelijk voor verkeer. En ook het fietspad dat naast het water van het Eemmeer ligt is open. Wel heeft het afgebroken deel veel schade aan het wegdek en de dijk veroorzaakt. De dijk is sterk genoeg en dus loopt het gebied achter de dijk geen gevaar.

Windpark compleet stilgezet
De overige windmolens van het windpark zijn nu stilgezet, meldt een woordvoerder van eigenaar Vattenfall. Medewerkers van de energieleverancier zijn aanwezig voor inspecties. Er wordt nog onderzocht wat er precies gebeurd is. 

De windmolen is bijna 25 jaar oud. Het windpark waar de molen deel van uitmaakt zou in de komende jaren worden ontmanteld. Een deel van de molens stond ook al voor onderhoud stil.

In december hebben monteurs de molens van dit windpark nog geïnspecteerd. Toen waren er volgens de woordvoerder geen signalen van acuut gevaar. 

Eerdere incidenten bij dit windpark
In 2006 ging het ook al eens mis met turbines van het windpark aan de Eemmeerdijk. Zo ontstond er na een storm in februari van dat jaar ook al een knik in een van de molens. Die dreigde daardoor om te vallen en moest worden stilgezet.

In juli 2006 raakte de bliksem een rotorblad van een andere turbine. Daardoor kwamen ook toen honderden brokstukken op een naastgelegen akker terecht. Deze twee windmolens zijn daarna ontmanteld. Het jaar daarna werd de rest van het windpark veilig geacht na een uitgebreid onderzoek.

Update 6 januari:
Een woordvoerder van Vattenfall laat donderdag 5 januari weten dat het afbreken van de windmolen gebeurde zonder enige storingsmelding of andere waarschuwing. Een eerder genoemde storingsmelding blijkt er nooit te zijn geweest. Dat blijkt nadat Vattenfall de beschikbare gegevens van het windpark opnieuw heeft bekeken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel