Toch geen storingsmelding voordat windmolen in Zeewolde afbrak

ZEEWOLDE • Do 5 januari 2023 | 16:22 • Donderdag 5 januari 2023 | 16:22

Het afbreken van de windmolen aan de Eemmeerdijk bij Zeewolde gebeurde zonder enige storingsmelding of andere waarschuwing. Dat laat een woordvoerder van energiemaatschappij Vattenfall donderdag weten na vragen van Omroep Flevoland. Een eerder genoemde storingsmelding blijkt er nooit te zijn geweest.

Vattenfall heeft de beschikbare gegevens van het windpark opnieuw bekeken en komt nu tot deze conclusie. De tijdlijn die woensdag door een woordvoerder werd geschetst blijkt gebaseerd op verkeerde aannames. Er was géén storingsmelding op dinsdagavond, en de molen heeft woensdagochtend sowieso één uur gedraaid voordat deze afbrak. 

Wat was de eerder geschetste tijdlijn?
Vattenfall meldde woensdag dat de avond ervoor om 23:00 uur een storingsmelding was binnengekomen en dat de windturbine vervolgens in de veilige stand was gegaan. Dat zou betekenen dat hij niet meer draaide na de storing. Ook zou Vattenfall een monteur hebben opgeroepen, maar deze zou nog niet bij de windmolen zijn aangekomen voordat die afbrak. Nu blijkt dat er helemaal geen monteur is opgeroepen, omdat er dus nooit een signaal is binnengekomen dat er iets mis was.

Als reden voor het delen van de foutieve informatie draagt de woordvoerder van de energiemaatschappij aan dat het erg hectisch was vanaf het moment dat de windmolen was afgebroken. 

Was er dinsdagavond dan wel iets aan de hand?
De informatie over de energieopbrengst van het windpark aan de Eemmeerdijk wordt per dag opgeslagen. Toen het nieuws van de verwoeste windturbine woensdagochtend binnenkwam, keek Vattenfall als eerste naar dit overzicht. Tussen 23:00 en 24:00 uur zag het bedrijf dat de opbrengst van deze molen ineens was ingezakt. Vattenfall trok de verkeerde conclusie dat dit door een storing was gekomen. Naar nu blijkt speelde de dip in productie rond 23:00 uur in het hele windpark aan de dijk.

Vattenfall concludeert dat de wind op dat moment te hard is geweest, waardoor het automatische remsysteem voor alle molens in werking ging. Boven een bepaalde windsnelheid gaat dit systeem automatisch aan. Er was dus geen enkele storing en geen aanwijzing dat het twaalf uur later faliekant mis zou gaan.

Brokstukken vlogen in het rond
Het bovenste deel van de windmolen brak woensdagochtend rond 11:00 uur af en kwam deels op de dijk terecht. Een woordvoerder van Brandweer Flevoland bevestigt dat de turbine vlak daarvoor nog heel was. De brokstukken lagen over honderden meters verspreid. Ze lagen ook deels op de naastgelegen serviceweg en akker. In het pad werd een krater van een meter diep geslagen. Er raakte niemand gewond.

Waarom de turbine uiteindelijk afbrak is nog steeds een groot raadsel. Vattenfall wacht daarom verder onderzoek af. Dit gaat vermoedelijk nog weken duren, zegt het energiebedrijf. Tot die tijd blijven de andere windmolens langs de dijk buiten bedrijf.

Ligging wieken wijst erop dat turbine nog draaide
Dat Vattenfall in de eerste instantie meldde dat de windmolen was stilgezet, leek al niet te rijmen met de plek waar de brokstukken verspreid lagen. De gedachte dat de windturbine in ieder geval op het moment van afbreken aan het draaien was, lijkt met de nieuwe verklaring van het bedrijf steeds aannemelijker.

Hoogleraar windenergie Gerard van Bussel van de TU Delft zei bij NPO Radio 1 ook al dat de wiekdelen niet zo ver op de akker hadden kunnen liggen als de windmolen had stilgestaan. 

De brokstukken zijn donderdag opgeruimd. Ze worden opgeslagen en onderzocht tijdens het technische onderzoek naar de oorzaak van het afbreken.

Provincie: andere turbines uit voorzorg niet laten draaien 
Het provinciebestuur is op de hoogte van het incident met de afgebroken windmolen en is blij dat niemand gewond is geraakt, zo laat een woordvoerder weten. De provincie dringt er bij de eigenaar van de windmolen op aan om de andere turbines pas weer in bedrijf te nemen als de oorzaak van dit ongeval bekend is en duidelijk is dat het risico zich niet voordoet bij de andere windmolens. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel