Verplichte controles voor oude windturbines vanwege afbreken molen in Zeewolde

ZEEWOLDE • Wo 18 oktober 2023 | 6:19 • Woensdag 18 oktober 2023 | 6:19

Windmolens die meer dan twintig jaar in bedrijf zijn, worden in de toekomst verplicht strenger gecontroleerd. Dat wil staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat naar aanleiding van het afbreken van een windturbine aan de Eemmeerdijk bij Zeewolde begin dit jaar.

De staatssecretaris wil een praktijkrichtlijn die nu nog op vrijwillige basis geldt, wettelijk verplichten. Desondanks is dat geen garantie dat incidenten met oude windturbines nooit meer zullen voorkomen, schrijft Heijnen. Het windpark aan de Eemmeerdijk bij Zeewolde werd namelijk ook al via deze richtlijn jaarlijks onderzocht.

Brokstukken vlogen in het rond
De turbine in Zeewolde brak doormidden op 4 januari, een stormachtige dag. Bij het afbreken raakte niemand gewond. De brokstukken lagen verspreid over een akker en een servicepad dat langs de binnenkant van de Eemmeerdijk loopt.

De oorzaak bleek een slecht uitgevoerde reparatie te zijn geweest. Dat concludeerde het Noorse bedrijf DNV na onderzoek van de brokstukken en de data van de windmolen. Een zogenoemde 'pitch cilinder' trilde los, omdat de gloednieuwe stang niet was vastgelijmd door monteurs.

Een pitch cilinder is een stang waarmee de stand van de wieken bepaald kan worden, waardoor de bladen meer of minder wind vangen. De cilinder was in oktober 2022 nog vervangen tijdens een onderhoudsbeurt. Maar er waren volgens DNV geen lijmresten op de stang aangetroffen.

Waarom brak de windmolen doormidden?
Na het lostrillen van de pitch cilinder kon het mechanische remsysteem de twee wieken ook niet meer remmen. Door de harde wind werd er op een gegeven moment zelfs 2 megawatt opgewekt, terwijl de turbine maar 1 megawatt aankan. De generatoren draaiden kapot, één wiek brak af, de molen raakte onstabiel en de turbine brak uiteindelijk doormidden.

Turbines inmiddels gesloopt
De turbines aan de Eemmeerdijk stonden al op de slooplijst en Vattenfall wilde aanvankelijk het onderzoek naar de geknakte molen afwachten voor ze weer gingen draaien. Inmiddels zijn alle oude windturbines aan de Eemmeerdijk ontmanteld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel