Vervoerder EBS gaat mogelijk eerst met dieselbussen rijden

FLEVOLAND • Za 4 februari 2023 | 16:32 • Zaterdag 4 februari 2023 | 16:32

Het is nog niet duidelijk of de nieuwe busvervoerder van Flevoland gelijk met elektrische bussen gaat rijden. EBS zal vanaf december tot 2035 in grote delen van Flevoland het busvervoer verzorgen. Het plan was om op alle reguliere buslijnen elektrische voertuigen in te zetten, maar de energieaansluitingen om te laden zijn in Emmeloord en Lelystad mogelijk niet op tijd klaar.

Netbeheerders TenneT en Liander kondigden onlangs aan dat de levering van elektriciteit niet door kan gaan. Daardoor kunnen de bussen nog niet opgeladen worden vanaf december.

Tot het zeker is dat er elektrische bussen gaan rijden, kijkt de provincie naar alternatieven. Dieselbussen, verwisselbare batterijen en de inzet van aggregaten worden genoemd als overbruggingsmaatregelen. Ook gaan de bussen mogelijk rijden vanaf andere locaties, zoals Zwartsluis en Harderwijk.

Andere hobbels
EBS neemt het vervoer over van OV IJsselmond en het stadsvervoer in Lelystad van Arriva. Vervoerder Qbuzz tekende bezwaar aan tegen het nieuwe buscontract, omdat het bedrijf de dienstregeling als niet rendabel beschouwde. Dit bezwaar werd afgewezen.

Ook de problemen met het elektriciteitsnet hebben geen invloed op de begindatum van EBS. Vanaf 10 december kom je de EBS-bussen in Flevoland tegen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel