Staatssecretaris Defensie: militaire kazerne kan best onder NAP

ZEEWOLDE • Wo 8 februari 2023 | 6:18 • Woensdag 8 februari 2023 | 6:18

Als er in het buitengebied van Zeewolde een militaire kazerne komt, worden de belangrijkste onderdelen van die kazerne opgehoogd. Dat antwoordt staatssecretaris Christophe van der Maat van Defensie op Kamervragen.

Er zijn veel vraagtekens gezet bij de voorkeurlocaties voor een superkazerne, omdat de meeste plekken onder het Normaal Amsterdams Peil (NAP) liggen. Bij een overstroming of een dijkdoorbraak zouden Zeewolde en Dronten onder water lopen. Maar volgens de staatssecretaris liggen de beoogde locaties voor Flevolandse begrippen relatief 'hoog': anderhalve meter onder NAP. Andere delen van Flevoland liggen soms vier meter onder NAP.

Volgens de staatssecretaris zijn de gevolgen klein als er overstromingen plaatsvinden. "Alleen in geval van een overstroming met een klein risico (eens in de 1.000 jaar) ontstaat een waterlaag op het terrein van maximaal 1,5 meter", laat de staatssecretaris weten. Van de huidige defensielocaties in Nederland ligt ongeveer vijf procent onder NAP.

Vertrouwen in de dijken
Van der Maat heeft vertrouwen in de dijken rond Flevoland. "Als een scheur in de Afsluitdijk ontstaat of een sluis instort, kan het water in het IJsselmeer zo ver stijgen dat de achterliggende dijken, zoals de Nulderdijk, doorbreken. Echter na de benodigde aanpassingen door Rijkswaterstaat voldoet de Afsluitdijk zeker tot 2050 aan de veiligheidsnorm. Het is niet de verwachting dat een storm of een ongewoon hoge waterstand ertoe zal leiden dat een nog te bouwen kazerne in Zeewolde onder water komt te staan."

De superkazerne moet 500 hectare groot worden en onderdak gaan bieden aan duizenden militairen. Ondernemersfamilies die op de beoogde locatie gevestigd zijn, zijn fel tegen de plannen en noemen de komst van de kazerne 'absurd'. Medio dit jaar wil het kabinet de knoop definitief doorhakken.

Alle hoogtes in Nederland worden gemeten ten opzichte van hetzelfde niveau, het Normaal Amsterdams Peil (NAP). Een NAP-hoogte van 0 m is ongeveer gelijk aan het gemiddeld zeeniveau van de Noordzee. Het hoogste punt in Nederland ligt bij het Drielandenpunt in Vaals met 322,38 m boven NAP. Het laagste punt ligt bij Nieuwerkerk aan den IJssel met 6,78 m onder NAP.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel