Dijkgraaf: ''Bouwen in Almere Pampus is een uitdaging''

FLEVOLAND • Za 11 februari 2023 | 9:19 • Zaterdag 11 februari 2023 | 9:19

Grootschalige woningbouw in Almere Pampus is best een uitdaging, zegt dijkgraaf Hetty Klavers van Waterschap Zuiderzeeland. Het is de bedoeling dat in Pampus zo'n dertigduizend woningen komen, "maar de ondergrond is niet de meest ideale". Klavers zegt in 'Het Gesprek' dat er vooraf goed moet worden nagedacht over wat je waar wilt gaan bouwen. Veel woningen dicht op elkaar is voor Pampus wellicht niet de beste keuze, aldus Klavers.

''Nog voordat mensen de kaart erbij pakken om te kijken waar de huizen gebouwd gaan worden, is het belangrijk om het gesprek aan te gaan: Wat kom je waar tegen in de polder? Waar is het verstandig om te bouwen? En waar is het wat minder verstandig?", legt de dijkgraaf uit. "We zien nu al dat we tegen de grenzen van het watersysteem aanlopen. In de bodemdalingsgebieden wordt het steeds lastiger om het water weg te krijgen. Almere Pampus is echt een diep punt in onze polder, met een relatief slappe ondergrond. Daar zul je moeten zorgen dat je een goed fundament neerlegt en dat je heel veel ruimte houdt voor water. Je kunt daar misschien niet heel dicht gaan bebouwen, maar zult de lucht in moeten", aldus Klavers.

Extremer weer
Nederland kent steeds meer periodes van wateroverlast én droogte. Maar wat is nu een groter probleem? Klavers: ''Het is én én: droogte, nat weer en de plotselinge overgangen. Gelukkig hebben we nog technische mogelijkheden om dijken te versterken of een extra pomp neer te zetten. Qua techniek zijn we nog lang niet uitgedacht. Waar nog wel een tandje bij kan, is waterbewustzijn. Want hoe groot de pomp ook zal zijn en hoe dik de dijk ook, van het weer dat extremer wordt gaan we allemaal last krijgen. Hoe we daar in ons dagelijks leven mee om moeten gaan, dat vind ik nog wel een grote uitdaging.''

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel