'Flevolander weet te weinig over waterschappen'

LELYSTAD • Za 11 februari 2023 | 17:07 • Zaterdag 11 februari 2023 | 17:07

Flevolanders weten niet goed wat de waterschappen zijn en waar zij zich mee bezighouden. Daarom hield Waterschap Zuiderzeeland vrijdag in Lelystad een zogenoemde inspiratiesessie voor de inwoners van Flevoland. Meerdere sprekers vertelden daar wat zij allemaal doen voor het waterschap en er konden vragen worden gesteld.

Op 15 maart zijn er verkiezingen voor zowel de Provinciale Staten als de waterschappen. Dijkgraaf Hetty Klavers van Waterschap Zuiderzeeland vindt het hard nodig om meer van zich te laten horen. "Waterschappen en het werk wat ze doen zijn relatief onbekend. Tegelijkertijd, als wij vertellen wat we doen, namelijk beschermen tegen overstromingen, dan zegt iedereen: Nou dat is hartstikke belangrijk. Iedereen realiseert zich ook wel met de recente voorbeelden van overstromingen in Limburg dat het steeds meer tijd, geld en energie gaat kosten."

Droge voeten
De dijkgraaf lijkt gelijk te hebben als het gaat om onwetendheid over het waterschap. Een rondgang op straat levert vooral reacties op van mensen die niet weten wat een waterschap doet. "Daar weet ik eigenlijk helemaal niets van eerlijk gezegd. Ik weet ook niet wat ze doen", zegt een man. Maar een vrouw die al vijftig jaar in de provincie woont, weet het wel. Zij vindt het vooral belangrijk dat alles veilig en droog blijft. "Vroeger toen we hier kwamen wonen, hadden we nog een rubberen bootje op zolder, want we konden misschien wel overstromen. Dat is gelukkig niet meer."

Uitdagingen
Tijdens de inspiratiesessie kwamen er meerdere uitdagingen waar Waterschap Zuiderzeeland mee te maken heeft aan bod. Een van die uitdagingen is volgens dijkgraaf Klavers dat het water steeds 'dichterbij' komt. "Daarom is het belangrijk dat mensen weten wat het water kan en wat wij met het water kunnen. Wij grijpen elke kans aan om iedereen te vertellen over ons waterwerk."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel