Lelystad doneert euro per inwoner, ruim 81.000 euro

LELYSTAD • Wo 15 februari 2023 | 16:06 • Woensdag 15 februari 2023 | 16:06

De gemeente Lelystad doneert per inwoner 1 euro voor noodhulp na de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat heeft waarnemend burgemeester Ineke Bakker bekendgemaakt. De gemeente telt zo'n 81.000 inwoners.

Bakker ging woensdag in gesprek met Lelystedelingen die uit Syrië komen. Ze vroeg woensdag aan de Syriërs hoe het met hen ging en of de gemeente nog wat voor hen kan betekenen.

Ze is erg onder de indruk van de verhalen die ze daar hoorde: "Verhalen die gaan door merg en been. De beelden natuurlijk ook als je ziet wat daar gebeurd is. En hier natuurlijk ook die extra belemmering dat het in een gebied is waar de hulporganisaties heel slecht naar toe kunnen. Waar niet de hulp wordt gegeven zoals dat in Turkije gebeurt en dat vind ik wel heel erg pijnlijk." Een groot deel van het getroffen gebied in Syrië is namelijk in handen van Syrische oppositiegroepen.

Samen helpen
De waarnemend burgemeester wil ook kijken of de gemeente inwoners kan helpen om in contact te komen met hun familieleden. Dat is nu vaak moeilijk. Ze wil met andere gemeenten in gesprek hierover. "Lelystad is niet de enige gemeente met een Syrische bevolking. We moeten eens gezamenlijk kijken wat we kunnen betekenen en hoe we dat gaan invullen."

Lelystad is de eerste Flevolandse gemeente die een euro per inwoner doneert aan Giro555. Tientallen andere Nederlandse gemeenten hebben ook toegezegd geld te geven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel