Laatste poging tot samenwerking ondernemers stadshart Lelystad

LELYSTAD • Do 23 februari 2023 | 6:27 • Donderdag 23 februari 2023 | 6:27

Een bruisender en aantrekkelijker centrum. Het is wat de ondernemers van het stadshart Lelystad al jaren nastreven, maar waar ze tegelijkertijd maar moeilijk overeenstemming over weten te krijgen. In een allerlaatste poging de neuzen van de ondernemers alsnog één kant op te krijgen, werden ze woensdagavond door de gemeente uitgenodigd voor een stemming.

Van de ongeveer honderdveertig ondernemers die in het stadshart actief zijn, kwamen er slechts vijftien opdagen. Niettemin werd er onder leiding van wethouder Dennis Grimbergen een stemming gehouden om te kijken óf er onder de aanwezigen nog bereidheid is om tot een gezamenlijk plan te komen voor dat aantrekkelijkere stadshart. Van de vijftien staken er uiteindelijk tien hun hand op. Volgens de wethouder een bemoedigend signaal. "Het betekent dat er een verbinding is in het stadshart", aldus Grimbergen. "En dat mensen toch bereid zijn om te kijken of er nog een initiatief mogelijk is.

Reclamebelasting na weerstand opgeheven
Het traject om tot een gezamenlijk plan te komen bij de ondernemers is er één die vele hobbels kent. Vorig jaar ontstond er kritiek op de besteding van de gelden die via de toen nog bestaande reclamebelastingen werden geïnd. Veel ondernemers vonden dat het volstrekt ondoorzichtig was hoe en waar het geld aan werd uitgegeven en klaagden bovendien over een gebrek aan invloed op de besteding. Uiteindelijk werd vorige maand de reclamebelasting afgeschaft.

De bijeenkomst van woensdagavond moet de ondernemers alsnog weer met elkaar aan tafel gaan brengen. Leon Knaap, eigenaar van een hakkenbar in het centrum, heeft de hoop op eensgezindheid nog niet helemaal opgegeven. "Ik ben nu al veertig jaar ondernemer in Lelystad", aldus Knaap. "Het is altijd hetzelfde liedje geweest. We wijzen nooit eens een keer met de neuzen dezelfde richting op. Ik hoop dat het nu eens een keer gaat gebeuren."

Samenwerking pittige klus
Over hoe de samenwerking eruit moet gaan zien, welk bedrag ondernemers daarvoor in een gezamenlijke pot moeten stoppen en wat er dan vervolgens met dat geld moet gaan gebeuren, daar moeten de ondernemers de komende tijd overeenstemming zien te krijgen. Een pittige klus, zeker ook gezien de geringe opkomst. Debby Rijnierse, eigenaar van een chocolaterie, wil echter niet bij voorbaat al opgeven. "Er zijn moeilijkere dingen in het leven", aldus Rijnierse. "Dus uiteindelijk zal dit ook wel weer lukken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel