Nieuw hoofdstuk in Stadshartsoap: ondernemers beginnen winkeliersvereniging

LELYSTAD • Za 1 april 2023 | 14:46 • Zaterdag 1 april 2023 | 14:46

Er wordt in Lelystad weer een nieuwe poging gedaan om de ondernemers in het Stadshart te verenigen. Acht ondernemers hebben de handschoen opgepakt: "We gaan een winkeliersvereniging oprichten." De komende tijd wordt gezocht naar ondernemers die in het bestuur willen plaatsnemen.

Doel is om dit jaar voldoende draagvlak te creëren in het Stadshart voor een Ondernemersfonds, waarmee activiteiten en evenementen kunnen worden georganiseerd en de marketing van het Stadshart ter hand kan worden genomen.

Streep onder verleden
"We hebben geen zin meer om naar het verleden te kijken en stil te blijven staan bij wat er allemaal mis is gegaan. Dat willen we alleen doen om van gemaakte fouten te leren. Er wordt vaak geklaagd dat er geen eenheid is in het Stadshart. Wij zijn er nu om te bewijzen dat die eenheid er wel is en dat de noodzaak om met z’n allen iets te doen breed wordt gevoeld," zegt Tom Broens (The Wizards), één van die ondernemers.

"We hebben een plan gemaakt, dat gepresenteerd aan een aantal ondernemers en de reacties waren enthousiast", zegt Barry Porsius, één van de andere ondernemers en bekend van City Marketing Lelystad. "Het is de voortzetting van het plan dat we vorig jaar al hebben gemaakt. Veel dingen zijn er nog: een nieuw logo, een website, social mediakanalen. Het is nu alleen een kwestie van draagvlak creëren en aan de slag gaan." Doel is meer bezoekers naar het Stadshart te trekken, hen vaker te laten terugkomen en hen er langer te laten verblijven.

Bestuur formeren
"We willen een bestuur van minstens zeven personen. Het moet een brede afspiegeling zijn van wat er in ons Stadshart is", zegt Broens. De vereniging moet belangenbehartiger zijn en daarmee ook gesprekspartner voor het Stadshart met bijvoorbeeld de gemeente. "Maar we zoeken ook de verbinding met vastgoedeigenaren en bewoners. Samen vormen we tenslotte allemaal het Stadshart en zijn we er bij gebaat dat het daar goed mee gaat."

"We willen het zo aantrekkelijk mogelijk maken om lid te worden"

— Barry Porsius, nieuwe winkeliersvereniging Stadshart

Over de contributie en manier van en hoogte van de bijdrage wordt nog nagedacht. "Dat is ook aan het nieuwe bestuur", zegt Porsius. Nadeel van een winkeliersvereniging is dat er altijd ondernemers zijn die geen lid worden, maar wel profiteren van de activiteiten die de vereniging organiseert, de zogenoemde freeriders. "We willen het zo aantrekkelijk mogelijk maken om wel lid te worden. Door bijvoorbeeld gezamenlijk inkopen te doen. Denk aan energie, telefonie, brandstof. Alles waar volume in zit. Als je daar een paar mooie deals weet te sluiten, heb je de contributie er zo uit. Bovendien worden de activiteiten die we voor ogen hebben alleen gepromoot door de winkeliers die lid zijn en is deelname, denk aan een evenement als Lekker Lelystad, ook goedkoper voor een lid dan voor een niet lid. Maar we sluiten helemaal niemand uit. Ook freeriders zijn welkom om mee te denken en mee te doen", belooft Porsius.

Nieuwe start
Per 1 januari volgend jaar hoopt de winkeliersvereniging genoeg draagvlak te hebben gecreëerd om over te gaan tot de oprichting van een zogenoemde Bedrijven Investeringszone. Dat is een fonds waar ondernemers en eigenaren van panden verplicht een financiële bijdrage aan doen, om samen de promotie, activiteiten en evenementen te kunnen betalen.

"Tot die tijd hebben we geen budget, maar we zijn met de gemeente in gesprek om te zien of er voor dit jaar nog wat geld is om dingen te kunnen organiseren", zegt Broens. En na 1 januari belooft Broens volledige transparantie en zeggenschap over wat er met het geld wordt gedaan dat dan hopelijk via het fonds binnenkomt. "Want ook daarvoor geldt: we zullen het met z’n allen moeten doen. ‘Heerlijk, eerlijk en verbindend’, dat is ons motto!"

Dit artikel is geschreven door verslaggever Kees Bakker. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel