Reclamebelasting voor ondernemers Stadshart wordt afgeschaft

LELYSTAD • Wo 1 februari 2023 | 9:56 • Woensdag 1 februari 2023 | 9:56

De gemeenteraad van Lelystad heeft dinsdagavond besloten de omstreden reclamebelasting voor ondernemers in het Stadshart af te schaffen. Tegelijkertijd wil de gemeenteraad nog één poging ondernemen om samen met ondernemers te kijken of en hoe er een vorm van samenwerking in het Stadshart op poten kan worden gezet.

Dat de reclamebelasting nu wordt afgeschaft, is geen verrassing. Het is een gevolg van een eerder besluit van de gemeenteraad een draagvlakmeting te houden, om zo ondernemers te peilen of men voor of tegen deze belasting is. Die uitslag van de draagvlakmeting was duidelijk: verreweg de meeste ondernemers hebben hem helemaal niet ingevuld (68 procent) en van degenen die dat wel deden gaf maar liefst 87 procent aan tegen de reclamebelasting te zijn.

De reclamebelasting is in 2018 in het leven geroepen om activiteiten te organiseren in het Stadshart en voor de promotie van het winkelgebied. De gemeente int de belasting, alle ondernemers betalen er aan mee en Hart van Lelystad was verantwoordelijk voor de besteding van het geld.

Vorig jaar was er groeiende kritiek op de besteding van die reclamegelden. Daarvoor was de Stichting Hart van Lelystad (HvL) verantwoordelijk, met daarin een aantal ondernemers uit het Stadshart. Maar veel andere ondernemers vonden dat het volstrekt ondoorzichtig was hoe en waar die het geld van de belasting aan uitgaven en klaagden over een gebrek aan invloed op de besteding.

Niet duidelijk
Toch valt er ook op de draagvlakmeting zelf wel wat af te dingen, vond de InwonersPartij. De vraagstelling zou niet al te duidelijk zijn geweest en een aantal ondernemers wist er niets vanaf. Ook zou het enquêteformulier zijn gestuurd naar winkels die al helemaal niet meer bestaan.

De InwonersPartij diende daarom een voorstel in om nog één keer in gesprek te gaan. Een afvaardiging van de gemeenteraad en de ondernemers in het Stadshart moeten nog één keer de mogelijkheid verkennen of en in welke vorm er samengewerkt kan worden in activiteiten en evenementen voor het Stadshart. Voor 28 februari moet dat overleg afgerond zijn, zodat daarna kan worden beslist over hoe er verder wordt gegaan.

Plannen Citymarketing
Ofschoon wethouder Dennis Grimbergen zich niet herkende in de kritiek op de draagvlakmeting zelf, kon hij zich wel vinden in het voorstel van de InwonersPartij, dat mede werd ingediend door de VVD, D66, ChristenUnie en Forum voor Democratie. Alle partijen in de gemeenteraad stemden er daarom mee in, behalve Mooi Lelystad. Die wilde eerst een overleg tussen ondernemers en City Marketing Lelystad (CML) van aanstaande maandag, waar CML haar plannen presenteert, afwachten.

CML heeft namelijk eind vorig jaar de activiteiten van HvL overgenomen en een aantal evenementen georganiseerd in het Stadshart. Ze hoopt dat dit jaar ook weer te kunnen doen en lijkt het vertrouwen van een groot aantal ondernemers in het Stadshart te hebben.

Maar de grootste meerderheid in de gemeenteraad vond juist dat dit voorstel dat overleg ten goede komt, omdat het een duidelijk politiek signaal is dat die het Stadshart belangrijk vindt. En of het dan straks eventueel CML is die de activiteiten organiseert of een andere partij, dat is niet aan de politiek, maar aan de ondernemers zelf.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met verslaggever Kees Bakker. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel