Critici en klokkenluiders: 'Floriade kost geen 100 miljoen, maar 200 miljoen euro'

ALMERE • Di 28 februari 2023 | 7:11 • Dinsdag 28 februari 2023 | 7:11

De Floriade in Almere zou nog veel meer hebben gekost dan tot nu is voorgespiegeld. In een eindrapportage over het tuiniersfestijn stellen critici en klokkenluiders dat in plaats van de circa 100 miljoen euro verlies die tot nu de ronde doet, het evenement bijna 212 miljoen euro heeft gekost. Daar staan hoogstens 36 miljoen inkomsten tegenover. Dat schrijft dagblad het Parool.

Ook het bezoekersaantal viel tegen. In plaats van de voorspelde 2,3 miljoen bezoekers kwamen er maar 685.000. 'Dat het bloemenfestijn faliekant mislukte, lag volgens critici bovendien niet aan de coronanasleep, maar aan slechte planning, marketing en struisvogelgedrag van de politiek', schrijft de krant.

De gemeente Almere komt in maart met haar eindafrekening. Maar volgens de woordvoerder van de groep Floriadecritici en oud-directeur van de Floriade in Zoetermeer (1992), Hans van Driem, wordt dat ‘een kwestie van balletje-balletje met kostenposten’. Al eerder legde de Floriadedirectie de schuld voor de mislukking bij corona, negatieve mediaberichten en kritische politici. "Het is schandalig hoe politici nu proberen anderen de schuld te geven en covid gebruiken om extra subsidies los te krijgen bij provincie en het Rijk, om de Floriadetekorten te dekken", zegt Van Driem tegen Het Parool.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel