Straalmotor staat centraal in nieuwe hangar van Aviodrome

LELYSTAD • Di 28 februari 2023 | 15:32 • Dinsdag 28 februari 2023 | 15:32

Aviodrome opent zaterdag een nieuwe permanente tentoonstelling. In een speciaal gebouwde hangar toont het luchtvaartmuseum zijn verzameling straalvliegtuigen en -motoren. "Dit is een wens die we hier al heel lang hebben", vertelt Coen Hoozemans van het museum. "We zijn al jaren bezig om de straaljagercollectie op een goede manier tentoon te stellen."

De tentoonstelling gaat over de straalmotor, van de uitvinding in de jaren 40 van de vorige eeuw tot en met de gevechtsvliegtuigen die er tijdens de Koude Oorlog gebruik van maakten, aldus Hoozemans. De hangar is ingericht alsof er nog steeds gewerkt wordt. "Er staan geen hekjes en overal liggen reserve-onderdelen zoals banden en tanks. Zo lijkt het alsof de 'hunter' elk moment naar buiten kan rijden om weg te vliegen", zegt Hoozemans.

De Lockheed F-104 Starfighter.

Het vliegtuig heeft kleine vleugels.

Naast het vliegtuig staat een reservemotor tentoongesteld.

Zelf heeft Hoozemans een favoriet. "De F-104 is toch wel een van de mooiste straaljagers, in mijn ogen. Het is bijna een raket, hij heeft hele kleine vleugels aan de zijkant zitten. Mensen vragen zich af of er niet nog een stuk aan moet, maar dit is het." Toch kan hij er niet onderuit dat de straalmotor is ontworpen voor het leger, om oorlog mee te voeren. "Maar we proberen hier vooral de techniek te benadrukken. Het is ontstaan met een militair doel, maar uiteindelijk heeft het natuurlijk voor de burgerluchtvaart enorme impact gehad. Zonder straalmotor geen Boeing 747."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel