Lelystedeling blijft in cel voor moord op Gerrie Revers (77)

ALMERE • Vr 10 maart 2023 | 13:27 • Vrijdag 10 maart 2023 | 13:27

De 54-jarige Lelystedeling die ervan wordt verdacht zijn 77-jarige moeder Gerrie Revers te hebben vermoord in Almere, blijft voorlopig in de cel. Dat heeft de rechtbank in Lelystad vrijdag besloten. De man ontkent schuld. Zijn advocaat vroeg om voorlopige vrijlating omdat de vrouw een natuurlijke dood zou zijn gestorven.

Revers werd eind mei 2022 dood gevonden in haar woning in Almere Stad. Toen de huisarts geen doodsoorzaak kon vaststellen, werd de schouwarts ingeschakeld en die rook onraad. De politie ontdekte dat er ook allerlei spullen uit het huis van de bejaarde vrouw waren verdwenen en startte een onderzoek.

'Geen financiële zorgen'
Haar zoon werd later aangehouden. Dat gebeurde in september. Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat hij zijn moeder heeft gesmoord en haar handtas, bankpas, portemonnee, telefoons en alarmknop heeft gestolen. Geld- en drugsproblemen zouden het motief zijn geweest. Maar volgens de advocaat van de man is daar niks van waar. Zijn cliënt had op het moment dat zijn moeder overleed geen financiële zorgen. "Hij had leefgeld en werkte zwart bij als schoonmaker. Waarom is dat niet onderzocht door het OM?"

De raadsman stelt bovendien dat het tijdstip van overlijden en de doodsoorzaak van de vrouw nog helemaal niet vaststaan. "En dat zou je na maanden van onderzoek toch wel verwachten. Het slachtoffer was oud, broos en had een rollator en traplift. Ze kan net zo goed zijn overleden door een val." Of misschien was het wel het hoge suikergehalte in haar bloed, opperde hij. "De ambulancebroeders dachten niet voor niets aan een gewone onwelwording toen ze haar vonden. En ze was een paar dagen voor haar dood ook niet lekker."

OM: wel degelijk voldoende bewijs
Op de gestolen spullen, die later in de berm langs de A6 werden gevonden, werd ook geen DNA van de verdachte gevonden. "Haar sieraden en andere dure spullen waren er nog, waarom zou hij die hebben laten liggen als geldproblemen zijn motief waren?" Maar het OM vindt wel degelijk dat er voldoende bewijs is tegen hem. De doodsoorzaak staat volgens de twee betrokken officieren van justitie gewoon vast. De patholoog vindt het wat hen betreft "waarschijnlijk" dat de vrouw overleed aan "smoren" en "in bedwang houden". Ondanks de hoge suikerwaarde in haar bloed.

De gestolen spullen van Revers werden gevonden op een plek waar haar zoon is langsgereden in zijn bestelbus en ook vaart minderde. "Op dat moment waren er geen andere weggebruikers op die plek." Maar de advocaat hield vol, dat zijn cliënt ten onrechte vastzit. "Hij is niet gewelddadig, heeft geen psychische problemen en hield van zijn moeder." De man zelf benadrukte dat ook nog eens ter zitting: "Ik heb er echt niks mee te maken."

'Zaak te ernstig'
Het OM wilde hem voor observatie naar het Pieter Baan Centrum (PBC) sturen, maar de rechtbank vindt dat niet nodig. Wel moeten er nog wat getuigen worden gehoord, voordat de zaak inhoudelijk kan worden behandeld. Het verzoek om hem uit zijn cel te laten, werd afgewezen. Daarvoor vindt de rechtbank de zaak te ernstig. Op 7 juni staat er opnieuw een voorbereidende zaak gepland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel