Flevolanders verdeeld over uitslag, politici trots of teleurgesteld

FLEVOLAND • Do 16 maart 2023 | 15:00 • Donderdag 16 maart 2023 | 15:00

"Bizar." Daarmee reageert BBB-lijsttrekker Anja Keuter op de enorme winst van haar partij bij de Provinciale Staten-verkiezingen. "Je had me alles kunnen vertellen, maar hier had ik nooit op gerekend." BBB kreeg volgens de voorlopige uitslagen in Flevoland 10 van de 41 zetels en is daarmee in één keer de grootste partij. Keuter zegt dat ze daarom ook het initiatief zal nemen voor de vorming van een nieuwe coalitie.

"We kunnen niet genegeerd worden. Dan moeten ze met wel heel veel partijen samengaan om aan een meerderheid te komen", aldus Keuter. Ze noemt de landelijke monsterzege van BBB vooral een afrekening voor het kabinet. "De kiezer heeft laten zien dat ze het kabinet zat zijn."

BBB heeft vooral gewonnen door het stikstofstandpunt, stelt Keuter. "Gelukkig is het in Flevoland niet een enorm groot probleem", stelt ze. Toch doet ze één duidelijke toezegging: "We gaan niet gedwongen uitkopen."

Keuter denkt niet dat de provinciale BBB-fractie last zal krijgen van de problemen waar snel groeiende partijen vaak mee te maken hebben, zoals ruzies en scheuringen. "We kennen elkaar door en door", zegt ze. "We gaan de zaak gewoon goed bij elkaar houden. Daar hebben we ook op getraind en geoefend de afgelopen anderhalf jaar, met teambuilding, uit eten gaan, samen cursussen volgen en continu contact met elkaar, zodat we echt een team werden. En dat zijn we absoluut."

'Het is duidelijk een proteststem'
Niet iedereen is blij dat BBB de grootste partij in Flevoland is geworden. Op straat zijn de meningen verdeeld. 'Het is duidelijk een proteststem', klinkt het. Maar toch zijn er ook Flevolanders die blij zijn met de uitslag. 'Ik ben trots', vertelt iemand.

Politici: trots en teleurgesteld
Waar BBB-lijsttrekker Anja Keuter trots reageerde op de uitslagen, zijn andere politici teleurgesteld. "Niet leuk natuurlijk", vertelt Marian Uitdewilligen, lijsttrekker van de CDA. "Maar het is een signaal van de kiezers dat er iets anders moet." Volgens Forum voor Democratie-lijsttrekker Anton de Lang zijn de kiezers zoekende. "Er komen nieuwe partijen en daar gaan de mensen zich meteen op richten."

PvdA ziet draagvlakken met BBB
PvdA-er Abassin Nessar debateerde dinsdag nog met de nummer twee van BBB Henk Heijboer, die daarbij ontkende dat er een stikstofprobleem is. Nessar vond dat lachwekkend en noemde het 'reinste onzin'. Is er dan wel een goede samenwerking mogelijk?

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel