Geen operaties in Lelystad vanwege actiedag, spoedpoli blijft open

FLEVOLAND • Do 16 maart 2023 | 8:14 • Donderdag 16 maart 2023 | 8:14

Het personeel van Ziekenhuis St Jansdal in Lelystad voert donderdag actie voor een betere cao. Alle niet-spoedeisende operaties zijn afgezegd omdat er gewerkt wordt zoals op een zondag. De spoedpoli in Lelystad is normaal gesproken dicht op zondag, maar blijft nu open zodat Harderwijk niet volstroomt, zegt Ingrid Eikelboom van het actiecomité.

In de ziekenhuisvestiging in Lelystad voeren donderdag de medisch specialisten in loondienst actie. Die dag zijn vooral de maatschappen aan het werk, zegt Eikelboom. Toch gaan alle niet-spoedeisende operaties die gepland stonden niet door, zoals een knie- of heupoperatie, urologische ingrepen en keel-neus-ooronderzoek. Dat komt omdat de afdeling die de medische instrumenten steriliseert ook meedoet aan de actie. De polikliniek orthopedie en de gipskamer in Lelystad sluiten ook aan.

Wie een spoedeisende operatie heeft of een gebroken arm kan in Harderwijk terecht. De oncologische zorg en zorg voor opgenomen patiënten gaan donderdag ook door in de Gelderse vestiging. Daar worden flyers uitgedeeld aan bezoekers en patiënten, rond 12.30 uur wordt de actie toegelicht in de centrale hal. De vakbonden willen een loonsverhoging van 10 procent, een hogere kilometervergoeding en een aanpassing van de onregelmatigheidstoeslag. "Het is voor jongeren onaantrekkelijk om in de zorg te werken en we zien ze massaal vertrekken", aldus Eikelboom.

Geen actie in Almere, maar een sit-in
Het Flevoziekenhuis in Almere doet niet mee aan de actie, maar hield donderdagochtend een sit-in voor een betere cao. Volgens verpleegkundige Suzanne van der Kooi was een staking in het Flevoziekenhuis ook niet haalbaar. "Zoiets vraagt heel veel voorbereiding, de werkdruk binnen de zorg is al ontzettend hoog. Buiten dat er veel zieken zijn is er nog steeds een enorm tekort aan personeel. Dat zorgt er voor dat de medewerkers eigenlijk al op hun tenen lopen en het er niet bij kunnen hebben om nog veel energie te steken in een actiecomité."

Maar met spandoeken met teksten als: "U wordt gehecht, wij worden genaaid!" Of: "Dit keer geen excuus, ons CAO moet aan 't infuus", wordt ook in het Flevoziekenhuis de boodschap helder overgebracht. Het ziekenhuispersoneel wil meer loon. "We vragen geen overdreven getallen, als je kijk naar de inflatie dan denk ik dat 10 procent loonsverhoging heel redelijk is", zegt Van der Kooi. We werken allemaal ontzettend hard en we vragen om waardering van ons mooie vak."

Ondertussen zit het bestuur van het Flevoziekenhuis in een spagaat. Ze willen wel voldoen aan de nieuwe eisen van de CAO, maar kunnen dat niet omdat er ook bijvoorbeeld investeringen moeten worden gedaan.

Twister en houtjes in Antonius Ziekenhuis
Het Antonius Ziekenhuis in Emmeloord doet donderdag niet mee aan de actie. Wel zijn er ludieke activiteiten in de hoofdvestiging in Sneek. In het Friese ziekenhuis, waar veel inwoners van Noordelijk Flevoland gebruik van maken, wordt het spel Twister gespeeld. Daarmee willen de medewerkers aangeven dat de zorg in de knoop zit. Ook worden blokjes hout uitgedeeld om aan te geven dat het personeel momenteel 'op een houtje bijt'.

Het actiecomité in Ziekenhuis St Jansdal zegt te broeden op vervolgacties. Een nieuwe actie moet eind april volgen en zal mogelijk meerdere dagen duren. "Dan moeten alle afdelingen mee gaan doen", zegt Eikelboom. "Het actiecomité gaan we na vandaag uitbreiden." Zij merkt nu nog begrip bij patiënten maar verwacht dat dat de volgende keren minder zal zijn. "Maar ik denk ook dat de patiënt voelt dat de kwaliteit van zorg achteruit holt omdat we minder personeel hebben."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel