Test met vogelgriepvaccins in Lelystad is succesvol

LELYSTAD • Vr 17 maart 2023 | 10:35 • Vrijdag 17 maart 2023 | 10:35

Twee zogenoemde vectorvaccins werken in het laboratorium goed tegen vogelgriep. Dat blijkt uit een proef met dieren bij Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad. Landbouwminister Adema heeft daarom besloten dat de vaccins dit jaar ook 'in het veld' worden getest bij een of twee pluimveebedrijven.

Vogelgriep was eerst vooral een seizoensgebonden ziekte die door wilde vogels werd verspreid. Sinds 2021 waart het virus het hele jaar door rond in Nederland, waardoor er een langdurige ophokplicht geldt voor zowel hobbyvogels als de commerciële pluimveehouderij. De roep om een vaccin neemt daardoor toe, maar de EU-regels laten de inzet daarvan nu niet toe.

Het WBVR-onderzoek laat zien dat de twee vaccins het aantal besmettingen duidelijk verminderen bij kippen en kalkoenen. Ook werden de geteste vogels veel minder ziek. Volgens minister Adema gaat de veldproef zeker een jaar duren, omdat ook wordt bekeken hoe lang de vogels na vaccinatie immuun blijven. De eerste resultaten worden nog dit jaar verwacht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel